Opnieuw stakingen voor nieuwe cao Metalektro

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Werknemers van Fokker in Hoogeveen, Papendrecht, Woensdrecht en Amsterdam leggen vandaag (donderdag 19 juli) voor 24 uur het werk neer. Ook personeel van metaalbedrijven uit de omgeving Delfzijl leggen het werk neer, meldt FNV.

Tegelijkertijd wordt er donderdag op de stoep van werkgeversorganisatie FME in Groningen actie gevoerd. Alle stakers schrijven zich morgenochtend in voor de deuren van hun metaalbedrijf. De Fokker-medewerkers in Hoogeveen zetten hun pleidooi kracht bij met mokerslagen, aldus FNV.

  

Mokerslagen

‘De Fokker-medewerkers zijn het zat en willen nu dat Fokker hun invloed gaat aanwenden bij de FME om de cao rond te krijgen’, zegt Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal. ‘De FME lijkt echter Oost-Indisch doof voor het geluid van werknemers in de grootmetaal. Daarom schudden de werknemers van Fokker Hoogeveen symbolisch hun werkgever en de FME wakker door mokerslagen.

Het gaat goed met Fokker, de winsten stijgen en de orderportefeuille zit vol. Toch staakten de werknemers van Fokker in juni ook al. Eggengoor: ‘Er is zoveel werk, dat er vaak in het weekend wordt overgewerkt. De werkdruk is daarmee ook voelbaar. Het is tijd dat er nu ook iets toekomt aan de werknemers van Fokker.’

VDL Nedcar

Eerder kondigden de bonden voor deze week al nieuwe stakingen aan bij VDL Nedcar. Er zal vanaf vanavond 48 uur gestaak worden. De directie van het bedrijf heeft al gewaarschuwd dat het partnerschap met BMW op het spel staat als de staking doorgezet wordt.

  

Er wordt al weken gestaakt in de metaalsector. De vakbonden maken zich onder meer hard voor een stevige loonsverhoging. Werkgeversorganisatie FME wil weer in gesprek met de bonden, maar die eisen dat FME eerst afstand neemt van een aantal voorgestelde verslechteringen. 

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, Stork, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.