Door telebotica ‘voelt’ gebruiker of het goed zit

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf heel ergens anders zit.

Complexe taken uitvoeren op afstand is nu vaak nog behelpen. Een vaargeul uitbaggeren of een las leggen terwijl je op een scherm kijkt, is nu eenmaal anders dan wanneer je het ter plekke uitvoert. Met de vinding van i-Botics wordt het net iets makkelijker. Die stelt de gebruiker namelijk in staat om te ‘voelen’ of het goed zit. ‘We maken gebruiken van een ‘haptic device’, vertelt Douwe Dresser. ‘Dat zorgt ervoor dat je wat je ziet, ervaart als een aanraking.’

 

Joint Innovation Centre

i-Botics – het ‘Joint Innovation Centre’ van TNO en universiteit Twente – heeft er een proefopstelling voor gebouwd. Deze stelt de gebruiker voor de uitdaging om vanachter een simulator een ronde balk in een exact passend gat te steken. Een oranje robotarm naast de simulator voert de opdracht simultaan uit. Puur op het oog best een lastige opgave, ondanks het driedimensionale beeld op het scherm. Het wordt makkelijker doordat je in de handgrepen voelt wanneer de balk tegen de randen aan stoot. ‘Daar zorgt een motortje voor dat we hebben ingebouwd in het systeem’, vertelt Desser. Operators worden op deze manier beter vertrouwd met de omgeving waarin ze werken. Het moet hen in staat stellen intuïtief de omgeving waar te nemen en te handelen alsof ze aanwezig zijn op locatie.

Op het innovatiefestival iTanks Innovatie Paviljoen XL in Rotterdam, waar de opstelling recentelijk te zien was, toonde i-Botics hoe het probleemloos vanuit Twente een taak kan uitvoeren. Vanaf de andere kant van de wereld kan natuurlijk ook. Het Joint Innovation Centre zoekt investeerders of bedrijven die willen helpen de innovatie in de praktijk te gebruiken. ‘We denken dat er vooral mogelijkheden liggen bij het veilig uitvoeren van complexe taken in bijvoorbeeld nucleaire installaties, onder water of in giftige omstandigheden’, vertelt Leontien Kalverda (I-Botics). Vanuit de Rotterdamse haven is er belangstelling van tankopslagspecialisten. Telerobotics zou van pas kunnen komen bij het koppelen van slangen voor het overpompen van gevaarlijke stoffen. Nu is dat nog een gevaarlijk handwerk. Een op afstand bediende robotarm heeft geen last van schadelijke dampen en vloeistoffen. Met behulp Van ‘haptische terugkoppeling’ kan een operator direct voelen of een slang goed zit.  

 

Exoskeletten

i-Botics is ook actief bij ontwikkeling van exoskeletten, die fysieke ondersteuning geven bij het uitvoeren van zware taken. Daarin zijn ze niet de enige. Op iTanks Innovatie Paviljoen XL toonde ook het bedrijf SkelEx een innovatie op dit gebied: een niet-aangedreven exoskelet. Kern van het systeem is een ‘flexframe’. ‘Dat zorgt op een intelligentie manier voor opslag en vrijgeven van energie. Daardoor voelen je armen gewichtloos aan in drie dimensies’, aldus bedenker Gaurav Genani. De van origine Indiase start-up heeft op de RDM Campus in Rotterdam met de techniek een exoskelet ontwikkeld voor schilders en steigerbouwers, in samenwerking met Bilfinger. Robotica was dit jaar sowieso hoofdmoot op het Rotterdamse innovatiefestival. De vr-robot ‘ET’ wireless live 360° van UC360 schoot in hoge resolutie beelden van het spektakel. En de bitterballen na afloop kwamen niet van een knappe dame: hagelwitte robots rolden met een presenteerblaadje door het publiek 

 

www.itanks.eu/