Na een relatief rustige periode is de hectiek in de markt in de herfstvakantie flink toegenomen. De herfstvakantie leek zelfs drukker dan de periode ervoor, een groot aantal metaalbedrijven zit weer erg vol met werk. Zo in de laatste weken van het jaar lijken er nog wat grote projecten los te komen. De stoplichten staan weer op groen en de eindspurt van 2018 is ingezet.
De toenemende druk op de markt lijkt niet alleen iets van deze periode; het is net of we met zijn allen de lat steeds hoger leggen. Als consument worden we verwend met steeds snellere levering en service. Die hogere verwachtingen nemen we vervolgens mee naar ons werk. Veel van die versnelling is natuurlijk te danken aan digitalisering, wat ook versneld overslaat op de metaalmarkt.
Hadden onze klanten in het verleden vooral veel digitale plannen, nu worden ze ook echt uitgevoerd en krijgen we bijvoorbeeld steeds vaker de vraag om een EDI-koppeling te maken. Als leverancier vinden we het echter wel belangrijk om in onze digitalisering de aansluiting met de klant niet te verliezen. We willen nog steeds menselijke gesprekken blijven voeren, de inhoud wordt gewoon anders.
Herfst in de metaalmarkt
De metaalmarkt voelt de herfstwind in de automotive-industrie, een erg belangrijke afzetmarkt. De nieuwe emissie-eisen leiden tot productieverlagingen, wat uiteraard invloed heeft op de vraag naar metaal. Op korte termijn is er bij de metaalfabrieken daarom sprake van enige overcapaciteit, maar op middellange termijn zullen de metaalprijzen naar verwachting toch stijgen.
In de RVS-markt wordt vooral gewacht op de invloed van de Europese ‘safeguard’, die ik in mijn vorige column heb besproken. Er lijkt binnenkort een importpiek in Europa aan te komen, daarna zullen vermoedelijk de prijsverhogingen voor het importjaar worden gecommuniceerd.
Ook de leveranciers van stafstaal praten over overcapaciteit op korte termijn, maar op middellange termijn over prijsverhogingen. Er zijn veel verschillende branches die stafstaal gebruiken, dus de vraag is gelukkig stabiel.
Voor de prijs van aluminium verwachten we, net als ABN AMRO, ook dat de prijs aan het eind van het jaar weer op hetzelfde niveau zit als begin 2018. Dat hangt wel af van wat er op 12 december gebeurt, dan beslist de VS of ze de sancties op aluminiumfabrikant Rusal verlengen. Dat zal vermoedelijk veel invloed op de markt hebben.
De Europese markt voor stalen platen wordt sterk beïnvloed door de gesprekken op de Euroblech-beurs eind oktober, vaak een kantelpunt in de markt. Op dit moment is de markt voor stalen platen nog rustig; leveranciers denken dat de prijs stabiel blijft en dat verwachten wij ook.
De voorbereidingen op de Brexit in het voorjaar van 2019 kunnen nog wel eens roet in het eten gaan gooien, met name in de vertraging van de logistiek. Het is slim om je hierin te verdiepen, voor je het weet zijn we twee seizoenen verder…