‘De keten van hightech toeleveranciers heeft zich van zijn beste kant laten zien. Uit de grote toestroom van bezoekers blijkt dat er grote behoefte is aan sterke toeleveranciers die met kennis en kunde een actieve rol kunnen spelen in het ontwikkel- en maakproces van hightech equipment.’ Dit zegt Michiel Beerens, manager Precisiebeurs na afloop van deze tweedaagse vakbeurs.
De beurs werd op 14 en 15 november voor de 18e keer georganiseerd door Mikrocentrum. Meer dan 3.400 bezoekers uit 22 landen kwamen naar deze internationale ontmoetingsplek voor de gehele keten in hightech systeemontwikkeling en precisietechnologie. In het NH Conference Centre Koningshof konden bezoekers meer dan 60 lezingen bijwonen en 291 gespecialiseerde bedrijven ontmoeten.
Big Science: zonder industrie geen wetenschap
De Precisiebeurs bood ook dit jaar een podium aan de actuele Big Science projecten. Hierbij diende de Nationale Wetenschapsagenda als kapstok. In deze agenda worden 25 verschillende thema’s aangemerkt als maatschappelijk relevant voor Nederland, zoals de energietransitie of onderzoek naar de oorsprong van het leven. Onderzoek naar deze vragen vindt veelal plaats binnen grootschalige projecten als kernfusiereactor ITER en deeltjesversneller CERN.
Ruimtevaart
In het lezingenprogramma ‘Spin-in en spin-off tussen ruimtevaart en precisie-industrie’ vertelde Marco Beijersbergen, eigenaar-oprichter van Cosine in Warmond, over de uitdagingen van meettechnologie in de ruimtevaart en welke verbeteringen dit heeft opgeleverd voor meettechnieken op aarde.
Eregast op de donderdag was Marco Wieland, technisch directeur en mede-oprichter van Mapper Lithography en eerder dit jaar winnaar van de prestigieuze Martin van den Brink-award. In zijn keynote vertelde hij het verhaal van Mapper. Deze machinebouwer in elektronenlithografie werd opgericht in 2000 als spin-off van de universiteit Delft. Nu, 18 jaar en vele investeringsrondes later, is de eerste machine geïnstalleerd bij CEA-Leti in het Franse Grenoble. Met 65.000 parallelle elektronenbundels is het een verbluffend staaltje precisietechnologie, waarmee efficiënt microchips kunnen worden gemaakt in kleine oplagen.
IAM 3D-printer
Een primeur tijdens de Precisiebeurs was de introductie van de IAM 3D-printer die is voortgekomen uit een samenwerking tussen KMWE en TNO. In zijn lezing ging Ruud Hurkens van KMWE in op de technologische uitdagingen van deze machine. Vooral op het gebied van trilling- en temperatuurbeheersing was het technisch een enorme uitdaging.
DSPE-awards
Onderdeel van de Precisiebeurs is traditioneel de uitreiking van een tweetal prijzen. De Ir. A. Davidson Award die iedere twee jaar wordt uitgereikt aan een veelbelovende precisie-ingenieur met enkele jaren werkervaring ging dit jaar naar Dr. Ir. Lennino Cacace. De Wim van der Hoekprijs voor het beste afstudeeronderzoek ging naar Martin Kristelijn van de Technische Universiteit Eindhoven voor de thesis ‘Design of a motion compensation mechanism for offshore load transfer.’
De volgende editie staat gepland op 13 en 14 november 2019.