Kunststof verdringt plaatstaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

EDE Ze stonden op Kunststoffen 2008 en presenteerden onder andere machinebehuizingen van kunststof. Mooi materiaal dat eerder toch ook wel van plaatwerk werd gemaakt? Directeur Menno Krommenhoek van HSV knikt bevestigend. ‘We merken steeds vaker dat in de machinebouw plaatwerk wordt vervangen door kunststof’, vertelt hij. Het eigen bedrijf, met vestigingen in Nederland en Polen, spint er garen bij.

Het bruggetje van garen spinnen werd natuurlijk niet voor niets gemaakt. Want een van de in het oog springende vormdelen is speciaal gemaakt voor een klant die industriële breimachines aan de man brengt. De technische vorm- of behuizingsdelen werden in het verleden nog van plaatstaal gemaakt.

Mooie plaatjes 

‘Esthetiek wint het steeds vaker. Vormgevers van ontwerpbureaus bedenken hele mooie plaatjes en kijken steeds minder naar de uitvoerbaarheid’, weet Krommenhoek. Grote kunststof gietdelen zijn dan de oplossing. Daar is veel gemakkelijker iets fraais van te maken, dan wanneer er traditioneel met plaatstaal gewerkt moet worden, zo valt uit zijn woorden op te maken. ‘Bijkomend voordeel: kunststof dempt ook nog eens het geluid, zodat de machines stiller zijn dan voorheen.’

Dalende matrijsprijs

Volgens Krommenhoek helpt het ook dat de matrijsprijs de laatste tijd fiks aan het dalen is. ‘Hierdoor wordt het steeds interessanter om matrijzen te maken voor kleinere series. De prijs van een matrijs weegt dan nog nauwelijks mee in het eindproduct.’ En ja, als dan ook nog eens andere voordelen ten faveure van kunststof spreken, is het volgens de directeur van HSV zo vreemd niet dat kunststof steeds meer terrein wint binnen de machinebouw.

Piepschuim

Daarnaast presenteerde het bedrijf ook nieuwe ‘piepschuim’-toepassingen. Tussen haakjes, inderdaad, want volgens Krommenhoek is hier sprake van ‘veredeld piepschuim’ dat het stadium van verpakkingsmateriaal is ontgroeid. ‘Het is geëxpandeerd polypropyleen dat ook gebruikt kan worden als behuizing. Ook wordt het in nieuwbouw al toegepast om de aluminium pijpen van verwarmings- en ontluchtingskanalen te vervangen.’