Verspaner in robotcellen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vullings, specialist in het verspanen van rvs, aluminium en kunststof, heeft een zesde robotcel in gebruik genomen. Omdat het bedrijf extern geen goede oplossing konden vinden, heeft het met eigen (IT)-mensen deze zesde robotcel ontwikkeld. Sterker, de verspaner besloot op basis van deze robotcel en ervaring in en met de markt voortaan zelf robotcellen op de markt te brengen en te leveren.

Vullings is vooral gespecialiseerd in maatwerkproductie. Het accent ligt op het verspanen van rvs, aluminium en kunststof in kleine series. Daarmee sluit dit bedrijf goed aan bij de trends in de markt. Klanten wensen minder voorraden en door nieuwe technieken neemt de levensduur van machines aanzienlijk af. Daar komt bij dat de kwaliteitseisen toenemen én de klant steeds kortere levertijden eist. Dankzij de vergaande robotisering bij Vullings voldoet dit bedrijf continu aan deze snel veranderende marktbehoeften.

 

Voorbereiding robotproductie

De verspaner uit Horst implementeerde het automatisch produceren in 2003 na een voorbereidingstijd van drie jaar. Al in 2006 investeerde de Limburgse pionier in de eerste industriële robot. Binnen een cel werkt deze volautomatisch samen met een freesmachine. Directeur John Vullings: ‘Aan de onbemande productie gaat een lang en veelomvattend proces vooraf. Het begint onder meer met de keuze van de juiste robot, de geschikte software, de spansystemen en de werkwijze.’ Sales manager John Hermans voegt daaraan toe de niet geringe consequenties voor het personeel: ‘De hele organisatie moet mee. Het motiveren van de medewerkers is cruciaal. We betrekken ze bij de innovatie en laten ze meedenken. Ook het goed opleiden van onze mensen blijkt van groot belang.’ Eind 2018 is bij Vullings, die alle metaalsoorten kan draaien en frezen, de zesde robotcel operationeel.  

 

Oplevering robotcel

De nieuwe robotcel bestaat uit een indrukwekkende freesmachine die lengtes tot drie meter in productie neemt. De eveneens imponerende robot, Fanuc, heeft een handlinggewicht tot zelfs 700 kilogram. Beide machines inclusief stellingen en pallets zijn volledig afgeschermd van de omgeving. De robot werkt volautomatisch samen met de freesmachine. Deze zesde robotcel kwam op een andere wijze tot stand.

Waarom vond de ontwikkeling door eigen mensen plaats? ‘In eerste instantie wilden wij de cel met besturing extern inkopen. Partijen vroegen ons wat en in welke hoeveelheden wij wilden produceren. Maar dat weten wij niet van tevoren. Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk en 25 procent van onze weekproductie bestaat uit nieuwe producten. Op jaarbasis maar liefst 1.500. Wij moeten dus flexibel zijn in produceren. Zo werkt bij ons geen standaard besturingsoplossing. Daarom hebben we de ontwikkeling, puur maatwerkbesturing, met onze eigen IT’ers uitgevoerd’, motiveert Hermans.

John Vullings: ‘Daar is ons team perfect in geslaagd. Deze nieuwe robot kan zelfs meer. We kunnen de robot snel omstellen van pallet- naar producthandling. Dit betekent niet alleen pallets in en uit de freesmachine plaatsen, maar ook in de machine de producten in de klem zetten of uit de klem halen. Bovendien koppelen we de robot desgewenst aan een visionsysteem. De camera signaleert in het proces de ligging van de producten. Daarnaast kunnen we de robot programmeren om op een georiënteerde plaats producten van een pallet te pakken. Een gebruiker die de diepte in wil gaan kan hier goed mee uit de voeten. Maar dit systeem is ook gebruiksvriendelijk voor wie de onbemande nachtproductie wil instellen. Die combinatie maakt dit systeem zo uniek. Al onze mensen gaan er goed mee om.’  

 

Impuls nachtproductie

Door de toenemende robotisering gaat de productie bij Vullings steeds meer van 10 naar 24 uur per dag. Hermans: ‘Wij vinden gefaseerde en onbemande serieproductie in de nacht belangrijk. Het eerste product maken we overdag semi-handmatig. Vervolgens richt de aandacht zich op de juiste instellingen voor de serieproductie. De robot krijgt precieze instructies en tijdens de nacht doen de robot en de machine hun werk. Moeten we bijvoorbeeld 25 eenheden maken, we produceren nooit alles in één keer, dan produceren er per nacht een kleine serie van vijf eenheden. Bijstellen is zo altijd nog mogelijk. Op die manier verkleinen we de foutmarge.’

De inzet van robots levert naast flexibiliteit in produceren talrijke voordelen op. De robot heeft volgens Hermans nooit een mindere dag, dus is een constante productie een feit. En de robot neemt zware en minder leuke repeterende werkzaamheden van de werknemer over. ‘De kwaliteit van het eindproduct heeft altijd exact hetzelfde hoge niveau. Bovendien komen we beter tegemoet aan de steeds hogere eisen die klanten stellen aan de reproduceerbaarheid van producten.’  

 

Nieuwe bedrijfsactiviteit

Voorop lopen met de nieuwste ontwikkelingen en twaalf jaar industriële robotproductie hebben Vullings waardevolle kennis opgeleverd. Na het in eigen beheer ontwikkelen van de nieuwste robotcel besloot de verspaner om voortaan ook zelf robotcellen op de markt te brengen. Hermans: ‘Na al die jaren weten wij waar je overal rekening mee moet houden. En tegen welke problemen en randvoorwaarden je aanloopt. De huidige leveranciers kijken daar minder naar’, volgens hem. ‘Zij bieden gestandaardiseerde oplossingen en leggen uit wat je ermee kunt. Maar ons vertrekpunt zijn de exacte wensen van de klant. Vervolgens gaan wij aan de slag met een oplossing op maat. Een gat in de markt waar volgens ons enorm veel behoefte aan is.’ Vullings legt nader uit: ‘Wij verkopen een oplossing van een probleem, een procesdeel of een compleet productieproces. Dit vullen we in met robots, besturing op maat en randapparatuur zoals grijpers, transportbanden, kasten- en spansystemen.’

Ook voor klanten buiten de metaalbewerkingssector is de ervaring van Vullings waardevol. ‘Ons tweede project voerden we uit in de voedselverwerking. De eisen zijn anders, maar de randvoorwaarden zijn identiek. De kern is wat de robotcel wel en niet moet doen. Wij hebben de noodzakelijke ervaring om dat precies in te vullen’, vertelt Hermans trots.  

 

Toekomstverwachtingen

Vullings richt zijn blik voortdurend op de toekomst. ‘We willen niet alleen afhankelijk zijn van verspanen. We verwachten een gestage groei in onze verkoop van robotcellen. Zo spreiden we risico’s en zijn we als bedrijf straks minder kwetsbaar.’ De oplevering van de nieuwe logistieke ruimte van 500 vierkante meter in september 2018 betekent alvast een voorschot op de toekomst. Niet alleen functioneert het logistieke proces nu efficiënter. Ook is de vrijgekomen ruimte in de bestaande fabriek bestemd voor de nieuwe tak van sport, de bouw van robotcellen voor andere bedrijven. ‘We spelen zo tevens in op het geringe aanbod van technisch personeel. In de toekomst houdt dit probleem voorlopig aan. Door de inzet van robots kunnen bedrijven toch de gewenste groei realiseren’, besluit Vullings. 

 

www.vullings-horst.nl