In de huidige maakindustrie is er veel behoefte aan snelle productieverbeteringen en kennis over productie-optimalisering. Om bedrijven in de maakindustrie op dit gebied te informeren, heeft Jeroen ter Steege van United Industrial Fairs De Brabantse Metaaldagen bedacht. ‘Dit driedaagse evenement, dat zijn deuren opent op 10 april in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, zal de vraag naar slimme oplossingen beantwoorden’, belooft Ter Steege.
De Brabantse Metaaldagen wordt een platform waar metaalprofessionals slimme oplossingen kunnen vinden waarmee nu al concrete stappen gezet kunnen worden. Deze oplossingen worden op drie aansprekende manieren aangereikt: via de vakbeurs met exposanten, het congresgedeelte met keynotespeakers in het FPT-VIMAG-theater, én een apart onderdeel met praktijkgerichte presentaties van seminar-sprekers.
Gat in de markt
Met de Brabantse Metaaldagen wordt volgens Ter Steege een gat gevuld in de Nederlandse beursmarkt. De beurs valt namelijk in een niet TechniShow-jaar en dat biedt ruimte voor een nieuw evenement. Nieuw wil zeggen dat de beurs machines niet in het middelpunt zet. Op die manier denkt Ter Steege dat het evenement het beursklimaat kan verrijken. ‘Ik zat sinds 2008 al met het idee om een beurs te starten, waar bezoekers echt antwoorden kunnen vinden op prangende vragen. Uit mijn onderzoek is namelijk gebleken dat bezoekers echt met vragen naar een beurs komen en bij een machinebeurs zoals de TechniShow kijkt men toch al snel naar machine- en gereedschapshighlights. Ruimte voor diepgaande kennisoverdracht is vaak beperkt. Toen ik tot de conclusie kwam dat bedrijven slimmer willen werken, maar daar vaak de knowhow voor missen, ben ik gestart met het oprichten van een content gedreven beurs. De focus ligt daarbij echt op kennisoverdracht. Exposanten moeten dan ook producten en oplossingen presenteren die van toegevoegde waarde zijn voor het thema productieoptimalisering en -verbetering. Anders zijn ze simpelweg niet welkom’, aldus Ter Steege. Om die reden heeft hij ongeveer de helft van de aanvragen niet goedgekeurd. ‘Voor alleen het neerzetten van een draaibank is De Brabantse Metaaldagen niet het juiste evenement.’
Wie, wat, waar
De Brabantse Metaaldagen vindt plaats van 10 april t/m 12 april in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Het evenement heeft op donderdag 11 april een avondopening. Registreren voor gratis toegang tot de beurs, het congres én het seminar kan op de website:
debrabantsemetaaldagen.nl .
Openingstijden:
Woensdag 10 april van 10:00 t/m 19:00 uur?
Donderdag 11 april van 10:00 t/m 21:00 uur?
Vrijdag 12 april van 10:00 uur t/m 17:00 uur
Congres en seminar
Naar verwachting zullen er tijdens De Brabantse Metaaldagen 120 tot 130 exposanten hun oplossingen presenteren. (red.: op 1 april telde de deelnemerslijst 115 exposanten) Bezoekers kunnen rekenen op een aantal grote automatiseerders die de voordelen van robots, cobots en AGV’s presenteren.
De Brabantse Metaaldagen krijgt naast een vakbeurs met interessante exposanten ook een congresgedeelte met acht keynotespeakers in het FPT-VIMAG-theater, en een apart onderdeel met praktijkgerichte presentaties van tien seminar-sprekers die hun eigen perspectief en oplossingen bieden aan de hand van het centrale thema van de beurs.
De volgende sprekers zullen optreden: Biba Visnjicki, director business development bij Fraunhofer, Peter Hoogerhuis, operations manager bij Philips, Bert Jan Ouwerkerk, plant manager Sheet Metal Components Plant bij DAF Trucks, Stewart Lane, corporate manager bij het Britse Renishaw en Tom Tischner, CEO van Axoom, de ‘digitale dochter’ van Trumpf.
Seminars
Naast het FPT-VIMAG-theater vinden gedurende de drie dagen diverse seminars plaats. O.a. Isah Business Software, ING, TDM, Halter CNC Automation, Grob, Cellro, Gibac Chemie en 2-S in samenwerking met projecteam verspanen 4.0 zullen praktijkgerichte presentaties geven.
Emil Nigl informeert namens Grob de bezoeker over de voorwaarden voor digitalisering vanuit het oogpunt van een engineering bedrijf. De presentatie zal gaan over de uitdagingen en oplossingen die hierbij van belang zijn.
Elise de Koning van Cellro zal een lezing geven over het automatiseringsproces en de voorwaarden waaraan het productieproces aan moet voldoen. Maar ze vertelt ook over het rendement van zo’n geautomatiseerd systeem.
Tjerk Kaastra van Gibac Chemie snijdt een heel ander onderwerp aan met zijn presentatie over verspanende en niet-verspanende vloeistoffen en precisiereiniging, en hoe deze reiniging voor een lagere total cost of ownership (TCO) zorgt.
Tenslotte zal 2-S en het projectteam verspanen 4.0 – bestaande uit Henry van Haeff, Hans Derks en René Duister – gezamenlijk een voordracht houden over de conclusies van hun onderzoek naar nieuwe freesstrategieën in CAM-programma’s.
Bezoekers kunnen zich online aanmelden voor het congres en de seminars via debrabantsemetaaldagen.nl .