Ingenieurs Alexander van der Lely (CEO) en Karel van den Berg (innovatie) zijn met hun geautomatiseerde melkrobot Astronaut genomineerd voor de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB) in de categorie Industrie. In totaal zijn er vijftien finalisten in vijf categorieën. De winnaar wordt op 20 juni bekend gemaakt in Wenen.
De Astronaut zorgt ervoor dat koeien verbonden zijn met de melkmachine, maar dat zij tegelijktijd hun bewegingsvrijheid behouden. Koeien bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden. Hier komt geen menselijk handelen aan te pas, de melkrobot volgt het natuurlijke gedrag van de koeien.
Tegelijkertijd zorgt de Astronaut voor monitoring en het verzamelen en analyseren van gegevens. Volgens Lely verhoogt de robot de melkopbrengst, reduceert hij arbeidskosten en helpt hij boeren bij een efficiëntere bedrijfsvoering.
Bij de bekendmaking van de nominaties gaf EOB-voorzitter António Campinos aan: ‘Het systeem laat zien hoe high-tech robotica de verduurzaming van de landbouwsector kan ondersteunen en ontwikkelen. Door de technologie in licentie te geven hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt.’
Andere manier van werken
Alhoewel de eerste Astronautsystemen al midden jaren ‘90 op de markt waren, waren melkveebedrijven aanvankelijk terughoudend om robots te gebruiken. ‘Eén van de redenen waarom het zo lang duurde om deze innovatie op de markt te brengen was dat we een machine hadden ontwikkeld die 24 uur per dag operationeel is. Dat betekende een verandering in hoe het boerenbedrijf gemanaged moest worden. We hadden ook tijd nodig om veehouders ervan te overtuigen dat dit de juiste oplossing was voor de toekomst en om als bedrijf een goed functionerend servicenetwerk op te bouwen,’ aldus Alexander van der Lely.
Stemmen op de melkrobot? Klik hier