FNV organiseert actie voor cao kleinmetaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

FNV Metaal houdt op 21 mei in Den Haag een actie voorafgaand aan de allerlaatste onderhandelingsronde voor de coa Metaal & Techniek (ook wel bekend als de cao kleinmetaal).

Na drie mislukte onderhandelingsrondes over de cao, hangt nu alles af van de ‘reserveronde’ op 21 mei. FNV Metaal gaf eerder al aan na te denken over acties, omdat de werkgevers tot nu toe op geen enkele manier willen meewerken aan een verbeterde cao. Met voorstellen van de vakbonden voor onder andere een loonsverhoging van vijf procent, afschaffing van jeugdschalen en verbetering van het generatiepact werd tot nu toe nog niet ingestemd. De huidige cao Metaal & Techniek loopt tot 1 juni 2019, waardoor deze onderhandelingsronde de laatste kans voor overeenstemming tussen bonden en werkgevers is.

Voorafgaand aan de onderhandelingen overhandigt een groep metaalwerkers nu een fopsigaar aan de werkgeversdelegatie, omdat zij zich genept voelen. Verder zullen de metaalwerkers vanuit de praktijk vertellen waarom betere afspraken over een generatiepact, loon of een betere balans tussen werk en privé noodzakelijk zijn.

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal en onderhandelaar: ‘De werkgevers bieden tot nu toe vooral verslechteringen. Maar voor een goede cao en een aantrekkelijke metaalsector is een constructieve houding nodig van de werkgevers. De metaalwerkers voelen zich tot nu toe genept met wat er voorligt. Dat moet veranderen. De metaalwerkers en hun zorgen moeten serieus genomen worden, en worden vertaald in goede cao-afspraken.’