De vier industrieTOP bijeenkomsten stonden deze editie in het teken van een hogere productiviteit met slimmer en flexibeler produceren. In vier verschillende regio’s konden directeur-eigenaren en andere belangstellenden uit de maakindustrie kennisnemen van de stand van zaken omtrent Smart Productivity.
Met voorbeelden van diverse koplopers en thema’s als modulair ontwerpen, optimaliseren productie en cultuur en sociale innovatie zijn de aanwezigen op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken.
De IndustrieTOP is een initiatief van FME, Metaalunie, VNO-NCW en ING . De eerste is gehouden op 21 mei (regio midden/oost) bij Trumpf Nederland in Hengelo. Op 22 en 23 mei waren de bijeenkomsten in de regio’s noord, west en zuid.
Doorpakken
Biba Visnjicki was bij de eerste van de vier Top meetings op dinsdag 21 mei bij Trumpf Nederland in Hengelo de keynote spreker. Visnjicki is directeur businessontwikkeling bij het Fraunhofer projectcenter en nauw betrokken bij de Universiteit Twente waar Fraunhofer een vestiging heeft. Visnjicki benadrukte vooral dat alles rondom industrie 4.0 nu echt een gezicht moet gaan krijgen. ‘We zijn zeker nog niet te laat, kijkend naar de mondiale ontwikkelingen, maar we moeten nu wel doorpakken.’ Ze ging in op de volgende stappen in het maakproces waarbij ze de veranderingen bij de klanten, nieuwe businessmodellen en technologieën in combinatie met digitalisering uiteenzette. ‘Nieuwe competenties dienen zich aan, denk aan data management, kunstmatige intelligentie, robotisering en steeds slimmere apparaten.’ Ook stelde ze dat aanwezige kennis binnen de maakindustrie veel meer moet worden gedeeld. ‘Hierbij is vertrouwen in elkaar een belangrijk uitgangspunt.’
Pioniers
Tijdens de bijeenkomst zijn drie bedrijven toegevoegd aan de BOOST pioniers. Sander Karnebeek, teamleider Economie bij de Provincie Overijssel mocht de drie nieuw pioniers bekendmaken. Het programma Pioniers Overijssel is gericht op het bewustmaken en activeren van MKB-ondernemers in Overijssel op het terrein van sociale innovatie. Pioniers zijn ondernemers die sociaal innoveren. Ze blinken uit in de manier waarop zij het beste uit hun medewerkers halen, gezamenlijk nieuwe kansen creëren en structurele vernieuwingen in werkprocessen en arbeidsverhoudingen realiseren.
‘De actieve betrokkenheid, intrinsieke motivatie en invloed van medewerkers in dit proces is cruciaal.’ Bovendien, zo gaf Karnebeek aan, wordt het succes voor 75 procent bepaald door sociale innovatie, slecht 25 procent wordt bepaald door technologische innovatie. De drie bedrijven die zijn toegevoegd, zijn Van Raan, fabrikant van aangepaste fietsen, Hittech Group, high-performance metalen en Volvo Harrie Arendsen. Vervolgens verspreidden de zestig aanwezigen zich over de diverse thematafel waar praktijkcases zijn behandeld met aansluitend een discussie. Zo zijn de onderwerpen Modulair ontwerpen & Design for Additive Manufacturing, het Optimaliseren van Productie(capaciteit), Cultuur en vakmanschap op de werkvloer en Sociale Innovatie en Productiviteit vertaald naar cashgeneratie uitgebreid behandeld. Op de andere TOP-bijeenkomsten waren keynote-speeches van Gerard Smit (IBM), Frans Feldberg (VU), Frits van Hout (ASML) en Ron van Kemenade (ING). Aan de inhoudelijke thematafels zijn ondernemers met gelijkende uitdagingen bij elkaar geplaatst.