Met het extra geld in de begroting lossen we de problemen in het onderwijs niet op. Dat concludeert ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME op basis van de Voorjaarsnota van het kabinet. ‘Het kabinet is nog steeds niet doordrongen van de crisis op de arbeidsmarkt in de technologische sector’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé.
‘Er wordt weliswaar extra geïnvesteerd in technisch onderwijs, maar niet voldoende om het tekort te dichten. Bovendien mis ik extra investeringen in een ‘leven lang leren’ en aandacht voor financiële voorzieningen voor bedrijven die het gat proberen te dichten tussen onderwijs en arbeidsmarkt.’
Doorkijkje
FME waarschuwde bij de presentatie van de Miljoenennota in september 2018 al voor de problemen bij het technisch onderwijs. ‘De Voorjaarsnota geeft altijd al een doorkijkje naar de volgende Miljoenennota, dus ik hou mijn hart vast’, zegt Dezentjé.
Teleurstellend
Het is ronduit teleurstellend dat er geen extra geld voor innovatie wordt uitgetrokken, ook gezien de internationale ontwikkelingen, waarbij de Nederlandse concurrentiekracht hoog op de agenda moet staan. Dat er extra geld wordt vrijgemaakt voor veiligheid, juicht FME toe. Zo kan de krijgsmacht innoveren en het ministerie van Defensie de rol van ‘launching customer’ pakken. ‘Zeker als nationale veiligheidsbelangen meespelen, moet Defensie bewust kiezen voor de Nederlandse industrie’, zegt Dezentjé.