FME zoekt technologische innovaties voor CO2-reductie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

FME heeft de ambitie om met een versnelde inzet van technologische innovatie – samen met de Nederlandse industrie – 6 Mton extra CO?-reductie te realiseren. Daarvoor is de vereniging op zoek naar bedrijven met industriële innovaties die een substantiële impact kunnen hebben op process efficiency en energiebesparing.

De ambitie van FME en haar partners is uitgewerkt in ‘Project 6-25′. Dit project heeft als doel om voor 2025 minimaal 6 Mton CO2 te besparen door versnelde uitrol van innovatieve technologie met bewezen impact. Deze technologieën worden momenteel al succesvol geïmplementeerd. Ze zijn echter jong en dus nog niet grootschalig toegepast.


Het besparingspotentieel in de industrie is groot en de technologie om ermee aan de slag te gaan is voor handen. De echte knelpunten zitten elders, zo blijkt uit verkennende gesprekken met een groot aantal industriële energieverbruikers. Wil het project 6-25 slagen, dan is het zaak om de industrie zo compleet mogelijk te ontzorgen.

  Download hier de Projectbrochure van 6-25.

In het project werken partijen stap voor stap naar de projectdoelstelling. Dat betekent dat méér nodig is dan een mooie verzameling concrete besparingsprojecten. Het vraagt om een programmatische aanpak waar alle betrokken ketenpartners achter staan.


Op dit moment wordt de aanpak ontwikkeld in samenwerking met betrokken ketenpartners zoals technologiebedrijven, industriële eindgebruikers, financiers, engineerings- en installatiebedrijven,.

Meedoen?

Om de maximale impact van deze innovatieve technologie te bereiken, zoekt FME bedrijven die innovaties kunnen leveren die voldoen aan de volgende criteria:

  • Innovatief
    Bewezen impact
    Nog niet grootschalig toegepast (minder dan 5% van de 300 grootste industriële bedrijven in Nederland maakt gebruik van deze technologie)
    Heeft significante impact op reductie of flexibilisering van energieverbruik en/of broeikasgas uitstoot

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hans van der Spek.