Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond kunstmatige intelligentie (KI) wordt in oktober de Nederlandse AI (Artificiële Intelligentie) Coalitie opgericht.
Verschillende bedrijven, onderzoeksinstituten en organisaties maakten dat vandaag bekend in een manifest. De coalitie moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent en de ontwikkeling van nieuwe KI-toepassingen. ‘Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we KI werken voor elke Nederlander,’ schrijven de initiatiefnemers, waaronder VNO-NCW, TNO, het ministerie van EZK, MKB-Nederland en bedrijven als Philips en IBM.
Eén kennis- en innovatienetwerk
De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde KI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en zorgen voor betere samenwerking. Ook moet er ruimte komen voor meer dan vierhonderd extra onderzoekers. Het nieuwe centrum moet verder zorgen dat data slimmer en verantwoorder wordt gedeeld en gebruikt. Dat zal zorgen voor nieuwe toepassingen in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is, zoals de water-, de zorg- en de agrosector. Daar kunnen we volgens de initiatiefnemers echt nog een voorsprong opbouwen.
De coalitie wil zich inspannen om een Europees topcentrum voor KI-onderzoek naar Nederland te halen. Dit kan de relatief goede uitgangspositie van Nederland op KI-terrein verder versterken en bovendien werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.
Doelstelling
De Nederlandse AI Coalitie richt zich op de volgende gemeenschappelijke doelen:
- Kennis/expertise én resultaat te brengen op vijf dwarsdoorsnijdende ‘horizontale’ bouwstenen voor alle toepassingsgebieden:
– beschikbaarheid van voldoende talent (inclusief om- en bijscholing);
– toegankelijkheid van excellente research en innovatiekennis (zowel theoretisch als praktisch);
– het delen van data;
-het verkrijgen van maatschappelijke acceptatie door het betrekken van eindgebruikers, een inclusieve benadering en in co-creatie ontwikkelen van ethische kaders;
– het ondersteunen van KI gedreven startups en scale-ups in het aanboren en benutten van middelen, data en partners (matchmaking) voor hun bedrijfsontwikkeling.
- Onderlinge afstemming van roadmaps en actieplannen te stimuleren en te faciliteren en het stimuleren van het delen van kennis en ervaring in en over verschillende toepassingsgebieden en bouwstenen. Langs de ‘horizontale’ bouwstenen koppelt de NL KIC zo fundamentele en praktische kennis en ervaring aan behoeften van onderzoeks- en onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, overheid en burgers. Verschillende manieren kunnen hiervoor worden gebruikt, zoals fieldlabs, pilot projecten, hackatons, lezingen, cursussen, stages, workshops, publicaties en vooral matchmaking tussen belanghebbenden. De NL KIC zal daarnaast ondersteunende activiteiten ontwikkelen.