MKB haalt meer dan miljard euro uit WBSO

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven – waarvan 97 procent mkb – haalden afgelopen jaar een voordeel van 1,1 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot succesvolle producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2018 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gepubliceerd.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vind het mooie aan de WBSO dat achter al die 20.000 bedrijven een uniek verhaal zit. ‘Ondernemers met lef, enthousiasme en een goed idee. Ik ben er trots op dat wij hier met de WBSO aan bijdragen.’

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2018 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, ruim 130.000 R&D-projecten toe. De regeling ondersteunde daarmee zo’n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Positief effect

De WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Dialogic in samenwerking met APE en UNU-Merit. Het adviesbureau concludeerde daarnaast dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is die door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd. Het kabinet stelt voor dit jaar 1,2 miljard euro beschikbaar voor de regeling.

Langer zelfstandig

Een van de bedrijven die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is Robot Care Systems (RCS). Met de toenemende vergrijzing zijn steeds meer handen nodig aan het bed maar minder mensen beschikbaar om zorg te verlenen. Robot Care Systems (RCS) ontwierp met hulp van het innovatiekrediet en de WBSO Lea: een als rollator vermomde hightech zorgrobot die ouderen helpt met opstaan, lopen en toiletbezoek in de huiselijke omgeving. Ouderen kunnen met Lea langer zelfstandig thuis wonen. Niet voor niets won RCS meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Herman Wijffels Innovatieprijs. Ook won oprichtster Maja Rudinac de Prins Friso Ingenieursprijs als Ingenieur van het jaar 2019.

Waterstof

HyET Hydrogen zocht met steun van de WBSO jarenlang naar de beste manier om waterstof te comprimeren tot 700 bar waardoor het in een kleine tank in de auto past. HyET koos voor elektrochemisch comprimeren. Het apparaat van HyET voert de waterstofdruk op van 1 bar (de normale atmosferische omstandigheden) tot 1.000 bar. Met deze compressor maakt HyET waterstofgas zó compact dat het een prima alternatief is voor benzine en batterijen.

wbso