Blog Rolf Elling: ‘Alleen is maar alleen’

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Ondernemers in de maakindustrie zijn het er wel over eens. De markt is niet meer zo explosief als deze de laatste jaren is geweest. De een vindt dit wel prima omdat de druk van de ketel is, de ander maakt zich een beetje zorgen. Voor beide is wel wat te zeggen.

Als de werkzaamheden zorgen voor forse druk op de productie, worden over het algemeen toch wat meer fouten gemaakt. Dat is jammer, want dat kost tijd en geld. Bij een ietwat mindere werkdruk kan het accent net wat meer op de kwaliteit van het product worden gelegd. En dit kan wel eens een beter positief resultaat geven dan als het alsmaar rennen en vliegen is.

Maar moeten we ons nu druk gaan maken voor de komende periode? Poeh dat is natuurlijk lastig te voorspellen, maar ik verwacht dat dit toch enigszins mee gaat vallen. Wat ik wel denk, is dat de sleutel tot succes het samenwerken is. Samen optrekken leidt vaak tot nieuwe inzichten en je hoeft bepaalde ontwikkelingen niet meer helemaal alleen uit te zoeken. 

Een van de voorbeelden is de recente samenwerking tussen pak hem beet vijf, zes bedrijven bij de ontwikkeling van de MedEasy, een door een robot aangestuurde uitgifteautomaat voor apothekers.

Kijkend naar de marktontwikkelingen voor de komende periode, wil ik u graag nog even doorverwijzen naar het interview met de voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, Fried Kaanen. ‘De maakindustrie zit in een rollercoaster’ aldus Kaanen. Zie het interview in deze uitgave op de pagina’s 12 en 13.

Ook veel aandacht voor de komende Metavak in Gorinchem, vanaf pagina 20 een compleet overzicht van de exposanten inclusief de plattegrond. Vraag en Aanbod is er ook, standnummer K136.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod