Meer dan drieduizend ondernemingen uit de kunststof- en rubberbranche tonen op de K-beurs producten en oplossingen voor een ‘productieve en verantwoordelijke toekomst’. K-Düsseldorf is inmiddels 67 jaar oud en deze editie is volledig volgeboekt met ruim drieduizend exposanten uit zestig landen. De beurs vindt plaats van 16 tot en met 23 oktober.
Het betreft veel aanbieders uit Europa – en dan vooral uit Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Nederland en Turkije. En tegelijkertijd weerspiegelt K 2019 duidelijk de veranderingen binnen de wereldmarkt, zo meldt de organisatie, want het aantal bedrijven uit Azië en hun tentoonstellingsoppervlakte zijn van een constant hoog niveau. Vooral China, Taiwan, India, Japan en Zuid-Korea zijn goed vertegenwoordigd. De beurs zal het gehele beursterrein van 17,5 hectare netto beursoppervlakte beslaan waarbij de afzonderlijke sectoren zich over achttien beurshallen verdelen:
- Machines en uitrustingen:
hallen 1, 3, 4 en 9-17 - Grondstoffen, hulpstoffen:
hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b - Halffabricaten, technische onderdelen en versterkte kunststoffen:
hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b
Op K 2019 is de complete waardeketen van de branche vertegenwoordigd en daarbij speelt natuurlijk rubber een belangrijke rol. Weliswaar is deze sector minder groot maar hij speelt voor belangrijke afnemerbranches de hoofdrol. Bovendien is de rubbersector zeer innovatief.
In Hal 6 is een complete rubberstraat ingericht.
Verantwoordelijkheid
K 2019 is de prestatiebarometer van de totale branche en de mondiale marktplaats voor innovaties. De beurs thematiseert vragen die de branche te beantwoorden heeft. ‘De mensheid staat voor mondiale uitdagingen – van klimaatveranderingen tot aan digitalisering. Wij allen dragen de verantwoordelijkheid deze ontwikkeling met duurzame, toekomstgerichte oplossingen zo vorm te geven dat de planeet ook voor volgende generaties een gezonde levensruimte blijft’, schrijft de beursorganisatie in ietwat obligate taal. Maar de internationale kunststof- en rubberbranche neemt deze verantwoordelijkheid wel degelijk serieus, weet de organisatie.
De kracht van polymeren
Het besparen van grondstoffen is een belangrijk thema.
Emissiearme, energiebesparende en efficiënte processen en technieken zijn populairder dan ooit – en hetzelfde geldt voor intelligente, high performance materialen. Polymeren leveren in deze context waardevolle bijdragen, veel moderne toepassingen zijn überhaupt alleen maar mogelijk door kunststoffen en rubbers.
Maar polymeren brengen ook grote uitdagingen met zich mee en dan met name als het gaat om het restafval en de recycling. Kunststoffen en rubbers zijn waardevolle stoffen die op duurzame wijze kunnen worden geproduceerd en idealiter volledig kunnen worden hergebruikt. Maar dit vraagt om een materiaaldesign dat een hoog recyclingaandeel en een maximaal rendement van hoogwaardige gerecyclede grondstoffen garandeert. Met betrekking tot deze thema’s kan de industrie op de K 2019 interessante oplossingen verwachten. Gerecyclede kunststoffen worden steeds vaker als alternatief voor virgin gebruikt. Wat er allemaal mogelijk is en waar de branche in samenwerking met allerlei instituten allemaal aan werkt, wordt in Düsseldorf getoond.
?Groeikoers
Het wereldwijde succes van de kunststoffenindustrie blijkt vooral uit de groeicijfers van de toepassing van kunststof en rubber als werkmateriaal. Die is in de periode 1950 tot 2017 met gemiddeld 8,5 procent per jaar toegenomen. Ook vanaf de eeuwwisseling kan er nog een groei van 4 tot 5 procent per jaar worden genoteerd.
Hoofdthema’s van K 2019
Wetenschappers en experts van de innovatiekring van K 2019 hebben thema’s geïdentificeerd die de komende jaren een stempel op de marktontwikkeling van de mondiale polymeerbranche zullen drukken. Daaruit zijn vier hoofdthema’s voor K 2019 gekozen:
- 1. Plastics for sustainable development & circular economy: hieronder vallen onder meer complex watermanagement, duurzame energie en alternatieve grondstoffen.
- 2. Digitalisering / kunststofindustrie 4.0: hieronder vallen de platformeconomie en ook een gekoppelde waardeketen.
- 3. Systeemintegratie: functionaliteit door materiaal, proces en design. Onder deze titel zijn de afzonderlijke segmenten nieuwe materialen en additieve productie, lichte bouwwijzen, mobiliteit (e-mobiliteit) en kunststoffen op biologische basis samengevat.
- 4. Nieuwe talenten voor de branche: op K 2019 zal er extra aandacht worden besteed aan de vraag naar nieuwe talenten, zowel binnen de wetenschap als het opleidingstraject. De hoofdthema’s worden door de deelnemende universiteiten, hogescholen, instituten en organisaties voorbereid.
KAI opleidingsinitiatief
Specifieke ondersteuning van de komende generatie is voor de kunststofindustrie absoluut noodzakelijk. Dat uitgerekend de kunststofbranche talrijke hooggekwalificeerde, veelbelovende en bovendien boeiende beroepen biedt, is bij veel jongeren niet bekend. Het kunststof-opleidingsinitiatief KAI heeft zich ten doel gesteld de jongeren meer bewust te maken van deze beroepen. Met behulp van activiteiten, van beurzen en discussiepanels tot aan experimenten, moeten jonge mensen dichter bij de branche worden gebracht.
Het initiatief KAI wordt door de Gesamtverband Kunststofverarbeitende Industrie (GKV) en verschillende organisaties, instituten en de Messe Düsseldorf gedragen.
Science Campus
De Science Campus van K 2019 staat voor de dialoog tussen onderzoek en wetenschap. Hier hebben exposanten en bezoekers de mogelijkheid om een compact overzicht van de wetenschappelijke activiteiten en resultaten uit de kunststof- en rubbersector te krijgen en ervaringen tussen hogescholen en ondernemingen uit te wisselen.
Plastics shape the future
De tentoonstelling Plastics shape the Future heeft ook in 2019 een plek op de beurs.
De speciale tentoonstelling op K 2019 met de titel ‘Plastics shape the Future’ laat zien hoe kunststoffen de toekomst duurzaam kunnen vormgeven, welke ontwikkelingen nu al vorm krijgen en welke visies de kans hebben om in de toekomst succesvol te worden. Tijdens zeven themadagen zullen vaktechnische discussies, korte presentaties en bijzondere experimenten elkaar afwisselen. Economische en ecologische aspecten krijgen evenveel aandacht.
Plastics Shape the Future is ook een podium voor de eerste aanzetten tot oplossingen en antwoorden op actuele maatschappelijke stromingen en discussies.
De belangrijke thema’s verpakkingsafval, zwerfafval en klimaatveranderingen maar ook besparing van grondstoffen, energie-efficiëntie en de circulaire economie worden gedetailleerd belicht. Plastics Shape the Future wil een internationaal informatie- en netwerkplatform bieden en met inspirerende rapporten en speed talks de politiek en maatschappelijk relevante groepen aanspreken.
Deze speciale tentoonstelling is een project van de Duitse kunststofindustrie onder leiding van de Duitse afdeling van PlasticsEurope en Messe Düsseldorf.
Bioplastics ontbijt
Wie informatie over het potentieel en de kansen van kunststoffen op biologische basis wil vergaren, krijgt daar op de stands van de vele exposanten voldoende de gelegenheid toe. Bovendien organiseert Bioplastics Magazine in samenwerking met Messe Düsseldorf vier evenementen met lezingen en discussierondes met experts over de eigenschappen en voordelen van biokunststoffen. Bij de Bioplastics Business Breakfast staat de toekomstige rol en het marktpotentieel van biokunststoffen – zowel met een biologische basis als de biologisch afbreekbare kunststoffen – op de voorgrond. De focus ligt op kansen in de toekomst en op mogelijke bedenkingen.
Rubberstraat en zakboekje
Een van de rubber-hotspots op K 2019 is de rubberstraat. Dit venster op de wereld van rubber en elastomeren wordt al sinds de beurs van 1983 geboden, om de zichtbaarheid van de rubberindustrie te vergroten en de innovatieve capaciteit te accentueren. De rubberstraat bevindt zich in hal 6 en er is een speciaal zakboekje met de naam Rubber & TPE Pocket Guide beschikbaar.