Slaapwandelend naar de volgende crisis

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Mervyn King, de voormalige gouverneur van de Britse centrale bank, heeft gewaarschuwd voor niets minder dan een economisch armageddon. De kredietcrisis heeft tot enige hervorming geleid maar volgens de Britse econoom is veel te weinig ondernomen om een economische implosie te voorkomen.

‘De wereld slaapwandelt naar een crisis die vernietigende consequenties zal hebben voor het democratische marktsysteem zoals we het nu kennen.’

Economen en bankiers die tijdens de jaarlijkse top van het IMF in Washington dachten een luchtige lezing van een gewezen maar nog altijd gezaghebbende centrale bankier te kunnen bijwonen, hadden het dus mis. De woorden van Mervyn King, van 2003 tot 2013 gouverneur van de Bank of England , deed de gemoederen aardig bedaren.

Cosmetische aanpassingen

De diepe crisis van de jaren dertig heeft daadwerkelijk een nieuwe manier van denken en een intellectuele verandering teweeggebracht, aldus King. Maar de kredietcrisis heeft naar zijn idee alleen tot cosmetische aanpassingen geleid. ‘Door vast te houden aan de orthodoxie van monetaire politiek en door te doen alsof we het bancaire systeem veilig hebben gemaakt, slaapwandelen we naar een volgende crisis.’

Voor de Verenigde Staten voorziet King zelfs een financieel Armageddon in geval de Federal Reserve – na de kredietcrisis – onvoldoende capaciteit heeft om de opdoemende problemen te bestrijden.

Uiterst complex

King stelt dat het politieke en economische klimaat zelden zo gecompliceerd is geweest als nu, verwijzend naar de onzekerheden in Turkije en Argentinië, de handelsoorlogen die de Verenigde Staten met China en de Europese Unie uitvecht, de rellen in Hong Kong, de toenemende spanning tussen Frankrijk en Duitsland over de toekomst van de euro en de politieke conflicten in Washington die beletten dat de Verenigde Staten een leidende rol speelt.