Laswereld Benelux maakt zich op voor langverwachte Welding Week

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Na vier jaar wachten, vindt van 19 tot en met 21 november de elfde editie plaats van de Welding Week in Antwerp Expo.

‘Omdat de belangrijkste lasbeurs in de Benelux maar eens in de vier jaar plaatsvindt, zullen exposanten uitpakken met nieuwe technologieën en apparatuur’, voorspelt Jeroen Arnouts van organisator Easyfairs.

130 exposanten en 4200 bezoekers

De 130 stands, verdeeld over ruim 12.000 vierkante meter beurstererein, waren binnen no time uitverkocht. Leveranciers van apparaten en technologieën voor het lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen hebben er duidelijk zin in.

Ook qua bezoekersaantallen zijn de vooruitzichten goed. ‘We streven af op dezelfde bezoekersaantallen als vier jaar geleden. Toen kwamen er 4.200 professionele bezoekers en waren er 1.000 studenten’, vertelt Arnouts. Onder de bezoekers verwacht de organisatie behalve Belgen ook veel Nederlanders.

BIL/NIL Lassymposium

Het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL) – samen met het Nederlandse Instituut voor de Lastechniek (NIL) belangrijke partner van de beurs – heeft hoge verwachtingen. ‘Het is voor de lassector in de Benelux de belangrijkste lokale beurs. Er zullen ongetwijfeld relatief veel nieuwigheden getoond worden’, aldus Fleur Maas, directeur van BIL.

De beurs wordt dit jaar gecombineerd met het lassymposium dat jaarlijks door BIL en NIL wordt gehouden, waarbij actuele thema’s in de laswereld aan bod komen. Dit jaar viert het lassymposium haar vijftiende verjaardag en staan de volgende thema’s centraal: automatisatie; inspectie en monitoring; schadegevallen en reparatie.

De thema’s worden over de drie beursdagen verdeeld, waarbij deelnemers in de ochtend het symposium bijwonen en in de middag de beurs kunnen bezoeken.

Kampioenschap Virtueel lassen

Een primeur op de beurs is ook het kampioenschap virtueel lassen van de Lage Landen dat door BIL en VDAB is georganiseerd. VDAB is een Vlaamse arbeidsbemiddelingskantoor dat onder andere scholing en herscholing faciliteert. Deze overheidsdienst maakt bij haar opleidingen gebruik van virtuele lasapparatuur om de studenten klaar te stomen voor een baan als lasser.

Virtuele lasmachines maken een sterke opmars door en de systemen zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vier jaar geleden, aldus Maas. Zij stelt dat virtuele lasapparatuur vooral voor opleidingen wordt ingezet. Volgens de directeur van BIL fungeren ze tevens als publiekstrekker. ‘Het kan studenten verleiden om met de opleiding te beginnen.’

Het kampioenschap moet ook in deze context gezien worden: een ludieke manier om het beroep onder de aandacht te brengen. Op dag één zullen studenten het tegen elkaar opnemen. Op dag twee en drie volgt de krachtmeting van de professionele lassers.

Wall of Flame

Op de lasbeurs in Antwerpen is er ook een Wall of Flame, waar lassers hun persoonlijke boodschap of naam kunnen lassen en hun skills tonen. ‘Lassers zijn het fundament van de lasindustrie. Zij zijn ontzettend trots op hun werk en zij staan op de beurs centraal’, verklaart Arnouts van Easyfairs.