Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De staalproducent is het eerste bedrijf ter wereld die dergelijke tests uitvoert die voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot kunnen zorgen tijdens de staalproductie.
‘Vandaag is een baanbrekende dag voor de staalindustrie’, aldus Premal Desai, voorzitter van thyssenkrupp Steel Europe . ‘We doen hier pionierswerk. Het gebruik van waterstof is de belangrijkste hefboom voor klimaatneutrale staalproductie. De test van vandaag is een nieuwe stap in de transformatie van onze productie die zal uitmonden in groen staal. Tegelijkertijd zien we wat er mogelijk is als bedrijfsleven en overheid samen werken aan een gemeenschappelijk doel. We zijn de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zeer dankbaar voor de ondersteuning van het project.’
Waterstof injecteren
In het klassieke hoogovenproces zijn ongeveer driehonderd kilogram cokes en tweehonderd kilogram poederkool nodig om een ton ruwijzer te produceren. De steenkool wordt als extra reductiemiddel op de bodem van de schacht van de hoogoven geïnjecteerd door middel van 28 zogenaamde tuyers. Bij het begin van de tests werd vandaag via een van deze afspuiters waterstof geïnjecteerd in de hoogoven 9.
De hoogoven is voorzien van een extra reductiemiddel, de zogenaamde tuyer. Het markeert het begin van een reeks tests waarbij Thyssenkrupp het gebruik van waterstof geleidelijk wil uitbreiden naar alle 28 tuyers in de hoogoven 9 en vervolgens, vanaf 2022, naar de drie andere hoogovens. Het voordeel is dat bij het injecteren van kolen CO2-uitstoot ontstaat, terwijl bij het gebruik van waterstof waterdamp ontstaat. CO2-besparingen tot twintig procent zijn al mogelijk op dit moment in het productieproces.
Klimaatdoelstellingen
De nu gestarte testen vormen een belangrijk onderdeel van de klimaatstrategie van thyssenkrupp om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In 2030 moeten de emissies van de eigen productie en processen (scope 1-emissies) en de emissies bij de inkoop van energie (scope 2) met dertig procent zijn verminderd. ‘Met onze klimaatstrategie hebben we ons een duidelijk doel gesteld’, aldus Dr. Klaus Keysberg, lid van de Raad van Bestuur van Thyssenkrupp, verantwoordelijk voor de materiaalbedrijven van de groep. ‘De staalproductie zal een belangrijke rol spelen bij het bereiken van onze klimaatdoelstellingen, omdat de mogelijkheden om de uitstoot te verminderen enorm zijn. Daarom werken we er hard aan om de overgang naar waterstoftechnologie te stimuleren.’
Waterstof zal de komende decennia een belangrijke drijvende kracht zijn achter de klimaatstrategie van Thyssenkrupp. Na de ombouw van de hoogovens is het bedrijf van plan om grootschalige, directe reductie-installaties te bouwen, die vanaf 2020 met waterstofhoudende gassen zullen gaan werken. Het sponsijzer dat zij produceren, wordt in eerste instantie gesmolten in de bestaande hoogovens, maar wordt op termijn verwerkt tot ruw staal in vlamboogovens op basis van hernieuwbare energie. Air Liquide zal hierbij als partner Thyssenkrupp bijstaan.
Financiering
Het project wordt gefinancierd in het kader van het IN4climate.NRW initiatief van de deelstaatregering en wordt wetenschappelijk ondersteund door het BFI-onderzoeksinstituut. De rijksoverheid gaf in april 2019 haar goedkeuring voor de eerste testfase.