Onderzoekers van de universiteit van Rochester lieten zich inspireren door mieren en spinnen bij het ontwikkelen van een metalen structuur die zo waterafstotend is dat deze niet wil zinken. Hoe vaak deze ook onder water werd geduwd, de metalen structuur bleef drijven.
De structuur maakt gebruik van een techniek die het lab van de universiteit van Rochester ontwikkelde waarbij een laser in enkele femtosecondes het oppervlakte van het metaal ‘etst’ met micro- en nanoschaal patronen die lucht opsluiten, wat het oppervlakte waterafstotend maakt.
Het blijkt echter dat de metalen structuur na lang onder water geweest te zijn de hydrofobe eigenschappen begint te verliezen. Hier kwam de informatie over waterspinnen en vuurmieren van pas. Deze dieren houden lucht vast in een afgesloten ruimte, waardoor ze lang onder water kunnen blijven.
De onderzoekers gingen aan de slag met dit gegeven en creëerden een structuur met twee parallelle aluminium platen waarvan de waterafstotende zijdes naar binnen gericht zijn, waardoor deze zijn ingesloten en niet kunnen slijten door externe factoren. Door de platen op de juiste afstand van elkaar te plaatsen ontstaat een waterdicht compartiment.
Dit maal bleef de structuur drijven, ook na twee maanden lang geforceerd onder water te zijn geweest. Zelfs nadat de onderzoekers gaatjes boorden in de structuur bleef deze drijven, doordat de lucht gevangen bleef in de resterende delen van het waterdichte compartiment.
Het onzinkbare metaal maakt nieuwe toepassingen in de maakindustrie mogelijk en zou zelfs de aanzet voor een onzinkbare boot kunnen zijn. Door het gebruik van lasers die krachtiger zijn en sneller scannen kon het proces van het experiment versneld worden, waardoor schaalvergroting voor commerciële toepassingen haalbaarder wordt.
Lees hier meer over het onderzoek (in het Engels).