Nu de TechniShow/ESEF Maakindustrie is verplaatst naar september, komen vier bedrijven met hun eigen initiatief. Kumatech, Valk Welding, LVD en Q-Fin organiseren samen 4InnovatorsDays op 18 en 19 maart.
Alle vier de bedrijven behaalden met één van hun producten een nominatie voorde TechniShow Innovation Awards. Nu de TechniShow is uitgesteld tot begin september, zochten ze naar een mogelijkheid om deze innovaties toch op korte termijn te tonen aan de metaalbewerkende industrie. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen voor de 4InnovatorsDays: vier innovaties voor innovators. Deze dagen worden gehouden in de week waarin oorspronkelijk de TechniShow zou plaatsvinden: op 18 en 19 maart in het Experiencecenter van Q-Fin in Bergeijk.
Op de 4InnovatorsDays worden vier innovaties gedemonstreerd: de Q-Fin F600 SP4 voor het supersnel finishen en afronden van plaatdelen, de AGV-serie van Kumatech voor het vervoeren van plaatdelen, de gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD en de Arc-Eye adaptieve cameratechniek van Valk Welding voor toepassing in lasrobotcellen.
Q-Fin
Q-Fin zal haar hele machineprogramma voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen demonstreren, waaronder de nieuwe F600 SP4. Hiermee is het mogelijk om snel een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding van gesneden plaatwerk te realiseren. Het geheim van deze machine zit ‘m in de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom-/rechtsom-draaiende koppen, die tevens oscilleren. Een tweede nieuwe machine is de F1500. Hiermee is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk. De machine is geschikt voor de volgende bewerkingen op metalen plaatdelen: ontbramen, afronden, slijpen, finishen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen.
Bezoekers worden uitgenodigd hun plaatdelen mee te nemen en deze te laten bewerken/testen. Hiervoor beschikt Q-Fin over een eigen kenniscentrum. Meetapparatuur (microscans) is aanwezig om direct de ruwheid en de radius te meten.
Kumatech
Kumatech is van de partij met de plaatwerkidentificatiemachine Kuma Pro 2000 en met de drie AGV voertuigen Pallet Jack, Tractor Tom (met palletlift) en Dual John (met rollenbaan). Deze AGV’s biedt Kumatech aan om het toenemende aantal transportbewegingen in plaatbewerkende bedrijven te automatiseren.
Pallet Jack is een pallettruck. Hij kan een pallet net van de vloer oppakken, vervoeren en ergens anders weer neerzetten. Stapelrekken, pallets, bokken, alles kan er op vervoerd worden. Tractor Tom is een trekker op palletformaat. Hij kan wagens voorttrekken en ook worden voorzien van een liftje. Zo kan hij bijvoorbeeld onder een tafel door rijden, deze liften en dan vervoeren. Dual John is een trekker op kratformaat. Hier kan een rollenbaantje opgeschroefd worden of een rek waarin kratten kunnen worden geplaatst. Ook toont Kumatech een Techman cobot die plaatwerk op de Kuma plaatst.
LVD
De gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD verenigt een elektrisch aangedreven Dyna-Press Pro kantbank met 40 ton drukkracht en een industriële Kuka-robot. Samen leveren ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5×5 m. Dyna-Cell is nu ook beschikbaar met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser van LVD dat de machine toelaat automatisch variaties in materialen zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting te compenseren.
De robot heeft een universele grijper, ontwikkeld en gepatenteerd door LVD. Eén grijper wordt ingezet voor alle toepassingen en hanteert werkstukken van 35×100 mm tot 350×500 mm en een gewicht van maximaal 3 kg. De Dyna-Cell kan zowel met robot als met operator werken en biedt zo de perfecte oplossing voor kleine, medium en grote series. Tevens zal LVD een 80 ton, 2500 mm EFL kantbank tonen, alsmede softwaredemonstraties verzorgen.
Valk Welding
Valk Welding toont een cel met een alu-lasrobot, die wordt beladen door een cobot. Hiermee zullen pennenbakjes worden geproduceerd. Valk Welding behaalde een nominatie voor de TechniShow Awards met de nieuwe Arc-Eye adaptieve cameratechniek. Hiermee kan de lasnaad niet alleen worden gevolgd, maar ook de naadvorm worden herkend en het programma van de robot hierop worden aangepast. De software en lasercamera van Arc-Eye CSS Adaptive volgen de lasnaad, herkennen de naadvorm en passen de lasparameters zoals stroom, spanning, pendelbeweging en snelheid in het programma bij een afwijking realtime aan. Daarmee wordt de lasrobot vele malen intelligenter dan nu al het geval is.
Naast deze vier bedrijven zullen ook Metaaltechniek en Boeck aanwezig zijn voor het demonstreren van borstels en schuurmiddelen. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij de accountmanagers van de deelnemende bedrijven.