De Europese Unie steunt ArcelorMittal met een EIB-lening van 75 miljoen euro om baanbrekende technologie op te schalen en zo de uitstoot van koolstof te verminderen. Het gaat om twee projecten die worden uitgevoerd bij ArcelorMittal Gent.
De projecten ‘Steelanol’ en ‘Torero’ moeten zorgen voor een reductie van de CO2-uitstoot van 350.000 ton per jaar. Dit komt overeen met de uitstoot van een kwart miljoen personenauto’s in een jaar. De uitstoot wordt verminderd door afval en bijproducten om te zetten in waardevolle nieuwe producten. Hiermee wil ArcelorMittal bijdragen aan de ontwikkeling van technologieën voor koolstofarme staalproductie, in overeenstemming met de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie.
Steelanol
Stellanol is een demonstratie-installatie van 165 miljoen euro op industriële schaal die afvalgassen van de hoogoven zal afvangen en biologisch zal omzetten in gerecycleerde koolstofethanol, het eerste commerciële product van ArcelorMittal’s Carbalyst® -familie van gerecycleerde koolstofchemicaliën. Het geproduceerde ethanol kan worden gemengd voor gebruik als vloeibare brandstof. De technologie is ontwikkeld door LanzaTech, waarmee ArcelorMittal een langdurig partnerschap is aangegaan, samen met Primetals en E4tech.
De fabriek zal naar verwachting na voltooiing tot 80 miljoen liter gerecyclede koolstofethanol per jaar produceren. De nieuwe installatie zal de komende twee jaar zo’n 500 bouwbanen creëren en 20 tot 30 nieuwe vaste directe banen. Het project zal naar verwachting in 2022 worden voltooid.
Torero
Torero is een grootschalige demonstratie-installatie van 50 miljoen euro om afvalhout om te zetten in biokolen, die de steenkool die momenteel in de hoogoven wordt geïnjecteerd, gedeeltelijk vervangt.
In een vroeg stadium zal de Torero-fabriek tot 60.000 ton afvalhout kunnen omzetten in ongeveer 40.000 ton biokolen per jaar. Dit volume zal in een tweede fase van het project worden verdubbeld, na de start van de eerste Torero reactor. De nieuwe installatie zal ongeveer 70 externe banen creëren en zal een tiental nieuwe permanente directe banen creëren voor de exploitatie van deze installatie. De installatie, die wordt ontwikkeld in samenwerking met Torr-Coal, Renewi, Joanneum Research Centre, de Universiteit van Graz en de Technische Universiteit van Chalmers, zal naar verwachting eind 2022 operationeel zijn.
EU
Mariya Gabriel, Europees commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugdzaken, verklaarde: ‘Met deze door de EU gesteunde lening kunnen wij aantonen dat de Europese staalfabrieken concurrerend kunnen zijn en tegelijkertijd de koolstofuitstoot kunnen verminderen en ons helpen onze klimaatdoelstellingen te bereiken. Meer nog, als we investeren in Europees onderzoek, onderwijs en innovatie kunnen we het mondiale leiderschap tonen dat deze industrieën en de mensen en gemeenschappen die ze ondersteunen voor toekomstige generaties kan veiligstellen en versterken.’
Geert Van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe – Flat Products: ‘Tot nu toe hebben we meer dan 250 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling en het testen van technologie die zal helpen om de staalproductie koolstofneutraal te maken, door gebruik te maken van onze R&D-faciliteiten over de hele wereld. Deze twee projecten zijn onze eerste grootschalige implementaties van nieuwe baanbrekende oplossingen, als onderdeel van ons engagement om de koolstofuitstoot te verminderen en de staalproductie te transformeren. Met de steun van de EIB en de Europese Commissie kunnen we de technologieën en de overgang van staal naar koolstofneutraliteit opschalen en zo een belangrijke rol spelen bij de verwezenlijking van de groene ambities van Europa.’
ArcelorMittal Europe heeft zich ertoe verbonden om de CO2-uitstoot tegen 2030 met dertig procent te verminderen, met een verdere ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, in overeenstemming met de Green Deal van de EU en het Akkoord van Parijs.