Koolstofstaal

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Koolstofstaal, ook wel constructiestaal genoemd, is de verzamelnaam voor een groep laaggelegeerde staalsoorten met een hoog koolstofgehalte in vergelijking met roestvast staal.

Tags:
Koolstoftaks op staalimport voor gelijker speelveld

Eigenschappen van koolstofstaal

Koolstofstaal kan worden gedefinieerd als staal met een koolstofgehalte tussen 0,05 en 3,8 gewichtsprocent. Hoe meer percentage koolstof het staal heeft, hoe harder en sterker het wordt; Door het hoge koolstofgehalte verliest het materiaal echter zijn ductiliteit en lasbaarheid (ongeacht de warmtebehandeling), en verlaagt het ook het smeltpunt.

Koolstofarm staal

Het koolstofgehalte ligt onder 0,25%. Het wordt ook wel zacht staal genoemd vanwege de lage sterkte, lage hardheid en zachtheid. Het is de meest voorkomende vorm van staal op de markt en de materiaaleigenschappen zijn acceptabel voor veel toepassingen.

Middelgroot koolstofstaal

Medium koolstofstaal is een type koolstofstaal met een koolstofgehalte tussen 0,25% en 0,6%. Het heeft een zekere mate van plasticiteit, taaiheid, sterkte en goede bewerkbaarheid na afschrikken en snijprestaties, maar heeft slechte lasprestaties. Sterkte en hardheid hoger dan koolstofarm staal, plasticiteit en taaiheid lager dan koolstofarm staal.

Hoog koolstofstaal

Het is een soort koolstofstaal waarvan het koolstofgehalte ergens tussen de 0,6% en 1,7% ligt. Staalsoorten met een hoog koolstofgehalte die langdurig zijn getemperd, kunnen worden gehard en getemperd en hebben goede eigenschappen van hardheid, sterkte en slijtvastheid.

Voordelen van koolstofstaal

Het voornaamste voordeel van het gebruik van koolstofstaal is de prijs. In vergelijking met roestvast staal is dit staal relatief goedkoper. Daarnaast heeft het over het algemeen ook een hogere treksterkte. Een ander voordeel is dat koolstofstaal beter te lassen is dan roestvast staal.

Nadelen van koolstofstaal

Het grootste nadeel van koolstofstaal is uiteraard de gevoeligheid voor roest.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *