EMO voorspelt toekomst van bedrijfsleven, connectiviteit en duurzaamheid

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Als warmmaker voor de EMO Hannover op 18 tot en met 23 september organiseerde beursorganisator VDW de EMO Preview, op 5 en 6 juli in Frankfurt am Main. 31 exposanten gaven al ruim tien weken voor het evenement zelf een voorproefje van hun innovaties.

Tags:

‘De EMO Hannover Preview werd voor het eerst gehouden in Frankfurt am Main. Het evenement heeft een lange traditie en is zowel het hoogtepunt als de afsluiting van onze EMO Hannover World Tour. Tijdens ongeveer 60 evenementen in 40 landen hebben we EMO Hannover 2023 sinds het begin van het jaar gepresenteerd aan de EMO gemeenschap’, zei dr. Wilfried Schäfer, executive director van de VDW, die de gasten verwelkomde.

Toekomst

Dr. Markus Heering, zijn collega uitvoerend directeur bij de VDW, vervolgt: ‘Onder de vlag van Innovate Manufacturing. hebben we besloten om ons dit jaar op EMO Hannover te richten op drie megatopics: The Future of Business, The Future of Connectivity en The Future of Sustainability in Production. Het doel is om te laten zien dat productietechnologie niet alleen interessant is voor experts, maar dat de industrie haar steentje bijdraagt aan het oplossen van de meest urgente problemen van onze tijd. En dat is wat exposanten laten zien – in een indrukwekkende verscheidenheid en diepgang – met hun technische oplossingen hier op de preview en op de beurs zelf in september.’

Meer dan 1.750 exposanten uit 42 landen worden momenteel verwacht op EMO Hannover 2023. Zij zullen het hele spectrum van productietechnologie presenteren. Belangrijke aandachtspunten zijn onder meer bewerkingscentra en draaibanken, snijgereedschappen en opspanmiddelen, meetapparatuur en besturingssystemen. ‘De breedte van het technische aanbod is ongeëvenaard op de internationale beurs voor productietechnologie’, benadrukt Heering. Het evenement belicht de uitdagingen die er zijn in de productie: grotere efficiëntie, meer flexibiliteit, betere kwaliteit, grotere nauwkeurigheid, de integratie van AI, uitgebreide fabrieksbrede netwerken en nog veel meer.

Gezamenlijk

EMO Hannover biedt verschillende gezamenlijke stands gericht op het onder de aandacht brengen van specifieke trendonderwerpen: Additive Manufacturing, Connectivity, Cobots en Sustainability in Production. ‘Met name de nieuwste ontwikkelingen, zoals die worden getoond in de Sustainability in Production Area, trekken veel belangstelling, omdat exposanten zich graag opnieuw willen positioneren op dit gebied’, meldt Wilfried Schäfer. Onderzoeksinstituten zullen ook een prominente plaats innemen op de stand en deze gebruiken om hun duurzaamheidsprojecten te presenteren.

Trendforum

Als ‘s werelds toonaangevende beurs voor productietechnologie wil EMO Hannover alle belangrijke onderwerpen met betrekking tot de industriële waardeketen behandelen, de huidige stand van de techniek presenteren en mogelijke scenario’s voor toekomstige ontwikkeling belichten. ‘Naast de bovengenoemde onderwerpen zal er op de speciale opleidingsstand ook aandacht worden besteed aan de werving van geschoolde werknemers. Het aanbod van de Nachwuchsstiftung Maschinenbau (Stichting voor opleiding en ontwikkeling van jongeren in de machinebouw) is uitgebreid van een initiële beroepsopleiding tot permanente opleiding en ontwikkeling’, legt Markus Heering uit. De speciale umati-stand zal een grote live demonstratie laten zien van de nieuwste ontwikkelingen in het connectiviteitsinitiatief voor de werktuigbouwkundige en installatietechnische industrie als basis voor effectieve netwerken binnen en tussen fabrieken. Tot slot zal de Startup Area baanbrekende samenwerking met jonge bedrijven stimuleren, aldus Schäfer, die nog twee voorbeelden beschrijft.

De gezamenlijke stands worden aangevuld met twee forums in hallen 9 en 16 van het Hannoverse beurscentrum. Ze bieden een platform voor presentaties van exposanten over technologische onderwerpen en voor diepgaande presentaties over speciale Future Insights onderwerpen. Het programma omvat een conferentie over zakelijke kansen op de Indiase markt en twee halve dagen met de titel ‘Nieuw digitaal werk – kans of rechteloosheid?’. Beide gaan dieper in op afzonderlijke aspecten van de toekomst van het bedrijfsleven. Andere halve dagen over de toekomst van connectiviteit gaan over umati en energie-efficiëntie door digitalisering. Tot slot komen aspecten van duurzaamheid in productie aan bod in presentaties en discussies over e-mobiliteit, klimaatneutrale productie, het potentieel van circulaire bedrijfsmodellen en best practices met betrekking tot duurzaamheid in productie.

Presentaties

De presentaties zijn nauw verbonden met de digitale service van EMO Hannover, die in de aanloop naar de beurs werd gelanceerd. ‘Sommige presentaties, conferenties en belangrijke onderwerpen worden live gestreamd of opgenomen en zullen op aanvraag beschikbaar zijn via onze website op www.emo-hannover.de – net als deze Preview overigens. Ons doel is om het bereik van onze exposanten te vergroten en ervoor te zorgen dat bezoekers die misschien niet alle mogelijkheden kunnen benutten, toch op de hoogte blijven van diepgaande informatie en discussies,’ legt Wilfried Schäfer van de VDW uit.

Alle bovengenoemde forums en evenementen bieden niet alleen diepgaande informatie, maar bevorderen ook discussies en het delen van ideeën en ervaringen tussen de deelnemers. Als ‘s werelds toonaangevende beurs voor productietechnologie is EMO Hannover beter dan welke andere beurs ook geschikt om het internationale netwerk te laten groeien door nog meer productiedeskundigen aan te trekken, zowel vanuit de leveranciers- en klantenkant als vanuit de wetenschappelijke gemeenschap. EMO Hannover digital draagt hier al aan bij – zelfs over de geografische grenzen heen – met EMO-sessies, digitale chats en videovergaderingen in de aanloop naar de beurs zelf. Daarnaast krijgen alle bezoekers een ‘matchmaking’ aanbieding als ze zich online registreren in de ticket store op www.emo-hannover.de. Daar kunnen ze hun profiel en interesses invullen. Daar kunnen ze hun profiel en interesses invoeren en op basis van mogelijke matches afspraken maken met mensen met dezelfde interesses.

Pauze

‘Na een pauze van vier jaar keert EMO terug naar Hannover – met een nieuw concept, een nieuwe look en met hernieuwde energie,’ concludeerde Wilfried Schäfer. ‘De stemming gonst. Dat bleek duidelijk uit de Preview. Onze exposanten en wij, de organisatoren, kijken er erg naar uit om weer in contact te komen met onze klanten en zakenpartners.’

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *