Veelbelovende kansen voor solar maakindustrie in Nederland en Europa

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Slechts 15 jaar geleden was Europa de onbetwiste koploper in de ontwikkeling en productie van fotovoltaïsche producten, zoals zonnecellen en zonnepanelen. Echter, China heeft inmiddels een marktaandeel van maar liefst 75 procent van zonnepanelen en 85-97 procent van de halffabricaten (‘ingots’, ‘wafers’ en cellen) verworven in de PV-zonne-energie waardeketen.

Deze afhankelijkheid van Chinese productie heeft geleid tot een dringende behoefte om strategisch en duurzaam te handelen, met inachtneming van zaken als mensenrechten en CO2-uitstoot. Maar te midden van deze uitdagingen, bieden nieuwe technologieën en toepassingen ook innovatieve kansen voor Europa en Nederland.

Het rapport “Duurzame zonne-industrie”, een publicatie van Invest-NL in samenwerking met adviesbureau Roland Berger, benadrukt deze veelbelovende vooruitzichten. Belangrijke leerpunten uit het Nationaal Groeifonds komen terug in dit rapport. Met een (gedeeltelijk) voorwaardelijke toekenning van 312 miljoen euro vanuit het fonds, en een aanvullende 100 miljoen euro in samenwerking met Invest-NL als leningen, zijn deze ontwikkelingen van groot belang voor de Nederlandse PV-industrie. Ze trekken tevens private investeringen aan en bieden perspectief voor een meer duurzame toekomst.

Eén van de belangrijkste punten die het rapport benadrukt, is het enorme economische potentieel voor de Nederlandse maakindustrie rondom hoog toegevoegde waarde zon-PV producten zoals nieuwe generatie zonnecellen (HJT, perovskiet en tandems),  hoogwaardige productieapparatuur (zoals roll-to-roll technologie), én geïntegreerde PV-producten zoals lichtgewicht en dak-geïntegreerde zonnepanelen. Deze kennis is aanwezig bij kennisinstellingen en kan nu gevaloriseerd worden naar onze eigen industrie.

Het is duidelijk dat een eenvoudig prijsconcurrerend model geen voor de hand liggende optie is voor Europa, gezien de lage productiekosten in China en de door overheidssteun gedreven kostenverlaging van 38 procent in de Verenigde Staten. Daarom zal de nadruk in Europa liggen op het vervaardigen van hoogwaardige, hoog-efficiënte en koolstofarme zonnecel toepassingen. Europese producenten gaan zich richten op het leveren van duurzame en efficiënte oplossingen, waardoor nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan. Nederland speelt hierin een cruciale rol, aangezien het beschikt over veel kennis van hoogwaardige productieprocessen die kunnen worden ingezet om de zonne-industrie verder te ontwikkelen.

Met de ondersteuning van het Nationaal Groeifonds programma en de groeiende bewustwording van duurzaamheid en efficiëntie, staat de Nederlandse en Europese PV-maakindustrie op het punt van een veelbelovende doorbraak. Door te blijven investeren in innovatie en duurzaamheid, kunnen Europese producenten hun positie versterken en bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *