Blikfabrikant Trivium voor rechter gedaagd door uitzendkrachten en FNV

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Samen met 23 uitzendkrachten daagt FNV blikfabrikant Trivium uit Deventer voor de rechter. Volgens de bond is de multinational aansprakelijk voor jarenlange onderbetaling van uitzendkrachten. Masja Zwart, bestuurder FNV Metaal: ‘Trivium probeert zich achter een failliet uitzendbureau te verbergen, maar ze hebben zelf jarenlang geprofiteerd van deze schijnconstructie. Het is tijd dat de uitzendkrachten eindelijk het loon krijgen waar ze recht op hebben.

Vakbond FNV daagt samen met 23 uitzendkrachten blikfabrikant Trivium voor de rechter. (Foto: Trivium Packaging)

Van 2012 tot en met 2016 werkten dertig heftruckchauffeurs via uitzendbureau Visser in de blikfabriek. Zij kregen tot 3 euro per uur minder betaald dan hun collega’s in vaste dienst. De heftruckchauffeurs werkten ook als logistiek medewerker en werden regelmatig ingezet bij de lopende band. ‘Ze kregen tussen de 9 en 11 euro per uur, terwijl vaste medewerkers minimaal 12,50 euro verdienden. Verder kregen ze geen toeslag voor ADV, geen overurentoeslag, te weinig ploegentoeslag en enkele kregen zelfs geen loondoorbetaling bij ziekte. Sommige uitzendkrachten liepen daardoor ruim 40.000 euro salaris mis’, aldus Zwart.

Willens en wetens

Door uitzendkrachten anders te belonen dan personeel in vaste dienst, overtraden Trivium en het uitzendbureau volgens FNV twee wetten: de WAADI en de Wet aanpak schijnconstructies. In de WAADI staat dat uitzendkrachten recht hebben op hetzelfde loon als vaste krachten. De Wet aanpak schijnconstructies maakt het onmogelijk je als bedrijf achter bijvoorbeeld een uitzendbureau te verschuilen. Zwart: ‘Duidelijker kan het niet. Trivium heeft willens en wetens mensen in hun bedrijf laten werken die tegen de regels in betaald werden.’

Dagvaarding

FNV heeft Trivium gisteren een dagvaarding gestuurd. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt. Bij Trivium werken wereldwijd bijna 8000 mensen, in Nederland zijn dat er ongeveer 800. De Nederlandse medewerkers vallen allemaal onder de cao Metalektro. Trivium, tot november 2019 onderdeel van Ardagh, maakte de afgelopen jaren ongeveer 50 miljoen euro winst per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *