Bart van der Zande van Zantech ‘wil gewoon de beste machines’

Zantech is specialist in lasersnijden, zowel plaat als buis. Eind jaren tachtig namen ze de eerste lasersnijmachine al in gebruik en met de recente aanschaf van drie lasersnijmachines hebben ze twaalf lasersnijmachines in bedrijf. Bart van der Zande, directeur-eigenaar van Zantech vertelt over zijn bedrijf en de rol van een EuroBlech op mogelijke investeringen.

Van der Zande heeft geen vast plan bij investeren. Hij laat zich informeren over machines of installaties door leveranciers, beurzen en soms ook op uitnodiging van een leverancier of producent. ‘Naar de EuroBlech ga ik altijd. Ik probeer dat in één dag te doen door heel gericht datgene te bekijken wat mijn interesse heeft. Zo weet ik nu al dat ik een nieuwe pick-and-place-oplossing ga bekijken. Een bezoek aan de EuroBlech probeer ik altijd heel gericht te doen en dan kijk ik ook wel naar ontwikkelingen van de minder bekende bedrijven.  Van der Zande constateert dat de informatie-uitwisseling nogal verschilt per leverancier of producent. Ik heb bijvoorbeeld al vijftien jaar ervaring met een uitsorteerrobot van Mazak. Dan ga ik ervan uit dat concurrerende bedrijven daarvan op de hoogte zijn. Maar dat is niet zo, ik zie andere producenten met oplossingen komen die niet goed doordacht zijn.’ Hij doelt dan op factoren als de software en de bewegingsvrijheid van de sorteerrobot.

Laden en lossen

De directeur is kritisch op  de mogelijkheden van verdere automatisering van zijn productie. ‘Ik heb nog niet veel gerobotiseerd, wel geautomatiseerd. Als ondernemer streef ik naar een zo hoog mogelijke graad van automatisering. Lasersnijmachines zijn duur met een dito uurtarief. Die machines wil je maximaal benutten. En dan komt het uitsorteren om de hoek kijken en daar ligt nou net de crux.’ Elke plaatbewerker wil zo efficiënt mogelijk werken. Hij maakt een snijschema waarbij hij zoveel mogelijk materiaal probeert te nesten en vervolgens deze zo snel mogelijk wil snijden. Daarna wil hij het halffabrikaat zo snel mogelijk bij een opeenvolgend bewerking (buigen, lassen) hebben. Dit halffabrikaat moet daarvoor worden gescheiden van het afval.  En daar wordt het lastig, maakt Van der Zande ons duidelijk. Hij constateert dat er op het gebied van uitsorteren van de plaatbewerkingsmachines de ontwikkeling achterblijft. ‘Er zijn bedrijven die zeggen een oplossing te hebben bedacht voor het uitsorteren van plaatbewerkingsmachines. Maar deze werken vaak niet zoals je zou verwachten. Wat ik zoek is een uitsorteerstation, die het restmateriaal scheidt van het afval en dan het product aflevert bij het volgende bewerkingsstation. Dat ben ik nog niet tegen gekomen’, concludeert de directeur. De afgelopen maanden heeft hij veel tijd gestopt in het zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Die denkt hij nu te hebben gevonden bij een Zwitserse partij, die daar goed mee op weg zijn. Van der Zande wil nog niet kwijt over welk partij het gaat.  Eerst wil hij ze bezoeken op de EuroBlech om de oplossing verder te bespreken.

Merken

Van der Zande is niet merkafhankelijk alhoewel het bedrijf zich meestal wel beperkt tot gerenommeerde merken als Mazak, Adige, Bystronic, Amada en Trumpf.  ‘Ik wil gewoon de beste machines.’  Als voorbeeld noemt hij de komst van de fiberlaser.  ‘Als je wilt, kun je kiezen uit heel veel aanbieders. Op het moment van introductie van de fiberlaser bouwde iedere leverancier van plasmasnijmachines deze om tot een fiberlasersnijder door er simpelweg een laserbron in te bouwen. Maar dat maakt het nog geen goede fiberlasersnijmachine’, vindt Van der Zande.  

Van de gebaande paden af

Het machinepark van Zantech is divers. De eerste lasersnijmachine was een Mazak. De twaalf lasersnijmachines die ze nu in totaal hebben zijn van Mazak (zeven stuks),  Bystronic (twee stuks) en Adige (drie stuks).  ‘Recent heb ik daar een ontbraammachine aan toegevoegd. Ik kon altijd nog zonder ontbramen omdat de snijsnede van de laser glad genoeg was. Maar de trend van de laatste tijd is, dat klanten hun plaatmateriaal afgerond willen hebben. Voor deze machine ben ik van de gebaande paden afgestapt en heb samen met importeur Hevami uit Veghel gekozen voor een 1.500 mm brede Löwer ontbraammachine. Na een gedegen onderzoek was dat de beste machine voor onze werkzaamheden; ook prijs-/kwaliteit-technisch gezien.’

www.zantech.nl

Mazak

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *