Alles over het buigen van plaatwerk

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Buigen is het omvormen van plaatwerk door de gevolgen van een kracht die gelijkmatig op een bepaalde lengte van het materiaal inwerkt. Deze kracht wordt ook wel een buigmoment genoemd. Buigen is een veelgebruikte methode om een vlakke plaat om te zetten naar een 3D-contour.

Een buigmoment ontstaat wanneer op een plaat een drukkracht én een trekkracht worden toegepast. De combinatie van druk- en trekkracht wordt een krachtkoppel genoemd. Het krachtkoppel moet sterker zijn dan de elastische weerstand van het materiaal. Dan zal het materiaal blijvend vervormen. Het buigmoment zorgt voor de vervorming die we buiging noemen.

pElastische versus plastische vervorming

Om plaatwerk te buigen, is de nodige kennis over de statische belastbaarheid van verschillende metalen vereist. Elk materiaal is anders belastbaar en reageert verschillend op de krachtinwerking.

Gemeenschappelijk hebben alle metalen de eigenschap zowel elastisch als plastisch te vervormen. Deze fasen treden, afhankelijk van materiaalsoort en -sterkte, bij verschillende spanningsniveaus op.

Zodra de bovenste vloeigrens overschreden wordt, treedt er een dislocatie op in de kristalstructuur van het metaal en veranderen de kristallen van positie binnen deze structuur. De plastische vervorming die dan optreedt, laat zich niet meer ongedaan maken en het plaatwerk is op deze manier blijvend vervormd.

De vloeigrens valt in de praktijk vaak samen met de rekgrens. Het is echter essentieel om te weten dat de treksterkte niet overschreden mag worden. Bij deze maximale mechanische spanning zal het materiaal beschadigen, scheuren of breken. Lees verder…

> Naar dossier plaatbewerking

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Interessant om te lezen. Je hebt er sterke machines en tools voor nodig, denk ik, om plaatmateriaal te kunnen buigen. Mooi ook om te zien hoe metalen plaatwerk wordt toegepast in de industrie, vind ik altijd. Het is een sterk en krachtig materiaal, wat je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.