Indumation.be toont automatiseringsdrang in de ­industrie

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Indumation.be vindt plaats van 31 januari tot en met 2 februari in Kortrijk Xpo (BE). Het evenement is in de zes voorgaande edities uitgegroeid tot een toonaangevende automatiseringsbeurs in de Benelux. De organisatie verwacht over drie dagen 10.000 bezoekers uit België en Nederland. Een maand op voorhand is de beurs uitverkocht met 250 exposanten. ‘Het zegt iets over de automatiseringsdrang in de industrie’, zeggen beursorganisatoren Karl D’Haveloose en Sven Mollie in een interview met Vraag&Aanbod.

Foto: Vraag&Aanbod

Auteur: Jerom Rozendaal

Enkele weken voor de start van Indumation.be in Kortrijk Xpo, ligt beursorganisatie Industrial Fairs op koers om van de automatiseringsbeurs een succesvol evenement te maken. De laatste standhouder meldde zich op de dag van interview aan. Met 250 standhouders verdeeld over vier beurshallen, goed voor een oppervlakte van 26.000 vierkante meter, is de beurs uitverkocht. Deelnemende bedrijven pakken in Kortrijk uit met de laatste techniek en trends op het gebied van digitalisatie en automatisering.

Wie komen er naar Indumation.be en wat zoekt men daar?

De doelgroep is zeer breed, van de maakindustrie tot de procesindustrie, maar bezoekers zijn allen bezig met digitalisering of automatisering van hun bedrijf. Het kunnen bedrijven zijn die nog maar aan het beginproces zitten en inspiratie willen opdoen, maar het kunnen ook bedrijven zijn die al vergaand geautomatiseerd zijn en details willen verbeteren. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat onder hoge temperaturen produceert en camera’s of sensoren zoekt die in deze temperatuur kunnen werken.

Wat zijn jullie verwachtingen?

Onze verwachtingen zijn hoofgespannen. Indumation.be is de snelst groeiende automatisering- en Industrie 4.0 beurs in de Benelux. Onze standhouders komen uit België, maar ook Nederland, Duitsland en andere Europese landen. Er zijn zelfs Amerikaanse bedrijven aanwezig. Qua standhouders zitten we aan 250 bedrijven waarmee we uitverkocht zijn. Over drie dagen verwachten we zeker 10.000 bezoekers, een evenaring van ons record in 2019.

Er klinken toch veel negatieve geluiden over de toestand van de economie?

De economie loopt inderdaad slecht en zal ook de komende tijd vermoedelijk nog blijven doorsukkelen, is ons aanvoelen. Oorlogen, de onzekere geopolitieke toestand, de aanhoudende supply chain-verstoringen en hoge energieprijzen in combinatie met hoge rentestanden hebben enorm gedrukt op het investeringsniveau. Dit wordt sterkt gevold door OEM’s. Sommigen hebben nog opdrachten in portefeuille, maar de orderintake is zeer slecht.

Vanwaar dan toch de positieve verwachtingen?

Ondanks de economische tegenwind is er een enorme honger naar digitalisering en automatisering en gaan investeringen op dit vlak ongestoord verder. Bedrijven zijn zich ervan bewust dat de krapte op de arbeidsmarkt niet voorbij zal gaan en dat investeringen in automatiseringsoplossingen noodzakelijk zijn om te blijven voorbestaan. Het is veelzeggend dat een bedrijf als Siemens op onze beurs uitpakt met een stand van 600 vierkante meter.

Foto: Indumation.be

Zijn er behalve beperkte beschikbaarheid van arbeid nog andere motieven om te automatiseren?

Digitalisatie en automatisering zijn ook noodzakelijk om onze concurrentiepositie ten opzichte van anderen werelddelen te behouden. Het laatste jaar zien we bijvoorbeeld dat de klassieke Duitse autobouwers zoals BMW en Volkswagen terrein verliezen aan Chinese bedrijven. Dat heeft enerzijds te maken met technologische achterstand op het gebied van elektrisch rijden. Anderzijds kampen de klassieke fabrikanten ook met hogere productiekosten dan Chinese bedrijven of bijvoorbeeld Tesla. Dit hangt voor een groot deel samen met automatisering. De Duitse fabrikanten lopen op dat vlak achter. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Nederlandse en Vlaamse busbouwers. Niet voor niet plaatste de Vlaamse openbare busmaatschappij De Lijn recent een bestelling van 92 bussen bij de Chinese busbouwer BYD. 

Welk gevolg heeft de recessie voor de machinebouw? Gaan deze slechte tijden tegemoet?

De order intake ligt op een laag niveau, vooral als het gaat voor pure vervangingsmachines. Anderzijds zien we wel investeringen in installaties met een hoog automatiseringsgehalte. Deze trend lijkt zich door te trekken in de toekomst. Werktuigmachines zijn verworden tot hybride machines die een verscheidenheid aan stukken kunnen maken. Dit leidt er enerzijds toe dat maakbedrijven op termijn met minder machines uit de voeten kunnen, anderzijds wordt de periferie rond de machine steeds belangrijker.

Hoe bedoel je dat?

De high-end werktuigmachines zijn uiterst concurrentieel en even performant. In de machine an sich valt nauwelijks meer winst te behalen. De grootste winst zit hem in de periferie rond de machine. Denk aan het logistieke proces, voorbewerking, belading en het lossen van de machine en de verdere stappen in het productie- of logistieke proces. Op dat gebied zijn er nog grote stappen te zetten. Je ziet dat machinebouwers hierop inspelen door te werken aan de randapparatuur die automatisering van het proces mogelijk maakt.

Staan Vlaamse bedrijven ver in digitalisering en automatisering?

De automatiseringsgraad is zeer behoorlijk, maar er blijven ook bedrijven die nog op het beginpunt staan en denken dat automatisering niet voor hen is weggelegd. Het gaat dan vaak over kleine bedrijven die automatisering zien als iets complex en iets duurs.

Maar dat is een misverstand?

Dat is zeker een misverstand. Automatisering bestaat op verschillende niveaus en voor ieder bedrijf liggen er kansen. De kleine, bevooroordeelde bedrijven proberen we te bereiken met onze immersion classes, een nieuw onderdeel in het randprogramma van Indumation.be. Het gaat over laagdrempelige immersie of onderdompeling in skills van maintenance en collaboratieve technieken.

Foto: Indumation.be

Waarom juist deze onderwerpen?

Deze onderwerpen zijn voor veel bedrijven relevant en juist hier zijn er laagdrempelige oplossingen mogelijk. Neem bijvoorbeeld een productiebedrijf met vijf medewerkers waarvan er iemand technische bagage mist. Door gebruik van een VR-bril en visuele instructies kan deze bepaalde technische handelingen wel uitvoeren.

En wat betreft maintenance?

In de machine-onderhoud wordt er vaak reactief gewerkt. Bij panne wordt de machine gerepareerd, maar kan er vertraging in het productieproces optreden. Door gebruikmaking van sensoren in combinatie met artificiële intelligentie kan op basis van bepaalde signalen voorspeld worden dat een machine op termijn stuk gaat. Met deze kennis kunnen reserveonderdelen vroegtijdig besteld worden en kan de eventuele stilstand van de machine beperkt of voorkomen worden.

Het randprogramma neemt een prominente plaats in jullie marketinguitingen. Waarom is dat?

Het randprogramma is inderdaad een belangrijk onderdeel van de beurs.  Digitalisatie en automatisering is ook een kwestie van vallen, opstaan en weer doorgaan. Anderen hebben dat proces doorgemaakt en kunnen hierover getuigen. Dat is uiterst leerzaam. In onze expert classes getuigen managers van bedrijven over geslaagde automatiseringsoperaties binnen hun bedrijf.

Wat zit er nog meer in het randprogramma?

Voor het eerste dit jaar hebben we de Tech Guru Explosition. Dat event vindt woensdag 31 januari plaats en is gericht op studenten uit het hoger technisch onderwijs of jongeren die juist afgestudeerd zijn. Een bezoek aan de beurs wordt gecombineerd met een heus technologie-festival inclusief debat en after(network) party met DJ.

Foto: Indumation.be

Waarom al deze moeite om studenten te trekken?

Het gaat niet om de klassieke studenten. Het gaat hier om jonge, ambitieuze jongeren met een uitgesproken passie voor technologie. Deze doelgroep is uiterst interessant voor onze exposanten. Het zijn deze ‘jonge tech wolven’ die verdere automatisering en digitalisering bij bedrijven vorm zullen geven.

Indumation.be staat ook bekend om het informele randgebeuren. Jullie feestelijk ‘Nocturne’ is beroemd in Vlaanderen en Nederland.

De traditionele Nocturne zal ook deze editie plaatsvinden. In de avond van donderdag 1 februari verwachten we meer dan 2.000 bezoekers voor een bruisend & feestelijk laatavondbezoek. Officieel loopt deze uitgebreide netwerkborrel tot 22.00 uur, maar de ervaring leert dat de laatste deelnemers pas na middernacht Kortrijk Xpo verlaten. De nocturne is toegankelijk voor alle tickethouders, zeker niet alleen voor de VIP’s.

Wat is uw boodschap aan de bezoeker?

Probeer te komen met meerdere afdelingen. Vaak sturen bedrijven afgevaardigden van de engineerings- of processingdivisies. Maar digitalisering en automatisering overstijgt de afdelingen. Ook logistiek, onderhoud, aftersales, service, enz. moeten meegenomen worden in een allesomvattend automatiseringsproces.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *