Lasermachines van Nederlandse kwaliteit

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Het verduurzamen en versterken van de Nederlandse mkb-maakindustrie wordt steeds belangrijker. Een ondernemer die hier actief aan bijdraagt is Peter Zijlstra, directeur van Trabiss Machines, een bedrijf uit Anna Paulowna dat zich heeft gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en leveren van lasermachines.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Peter Zijlstra, directeur van Trabiss Machines. (Foto: Trabiss)

Trabiss is jaren geleden gestart – in 2006 – en ontwikkelde gaandeweg een duidelijke visie. De eigen kennis en kunde combineren om kwalitatief hoogwaardige producten van Nederlandse bodem te leveren. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen schreef de Koninklijke Metaalunie een manifest waarbij de nadruk lag op het behouden van onze eigen economische kracht, het blijven investeren in technische vakmensen en een sterkere focus op ‘gemaakt in Nederland’. Trabiss past perfect in dit verhaal. Door als politiek weer meer op lokale expertise in te zetten, wordt er aan de veerkracht gewerkt van de eigen maakindustrie.

Logistiek

De maakindustrie is sterk gekrompen omdat Nederland simpelweg te duur werd door de enorm hoge arbeidskosten. Daarom is veel productie naar de zogenaamde lagelonenlanden gegaan. Een nadeel daarvan is dat je minder gemakkelijk controle kunt uitoefenen op de kwaliteit. Tijdens de pandemie werd daarnaast pijnlijk duidelijk dat er nog een beperkende factor zit aan het importeren: de logistieke keten.

Goedkoop is duurkoop

De transitie naar meer ‘made in Holland’ is niet per se een gemakkelijke, weet Zijlstra, oprichter van Trabiss Machines. ‘Waar je met outsourcing, zoals ze dat noemen, vaak tegenaan loopt, is dat de kwaliteit en betrouwbaarheid soms afneemt en de communicatie stroef loopt of soms zelfs onmogelijk is. Maar ja, goedkoper is het natuurlijk vaak wel.’ Zijlstra wilde meer controle op de kwaliteit en ontwikkeling. Door de productie naar Europa te halen, werd de kwaliteit al enorm verbeterd en kon er meer ontwikkeld worden voor de eigen machinelijn. Sinds eind 2022 heeft Trabiss de volgende stap genomen door het hele proces naar Nederland te halen en in eigen beheer te produceren. ‘Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid is in deze bedrijfstak echt key, die wil je gewoon kunnen garanderen’, vult Zijlstra aan.

Lokaal gemaakt

De verschillende lasermachines van Trabiss zijn ontworpen om te voldoen aan een breed scala van behoeften. Dit gaat van het graveren van hout tot het snijden van grote staalplaten voor industriële toepassingen, bijna alles kan. De huidige in Nederland geproduceerde machines zijn onder andere fiberlaser markeermachines, CO2 laser graveer- en snijmachines en fiberlaser snijmachines. De huidige fiberlaser snijmachine voor het snijden van metaalplaat is volledig opnieuw ontworpen met de nieuwste technieken. Ook de fiberlaser snijmachine voor buizen en profielen zal een re-design krijgen en, net als de nieuwe plaatsnijmachines, uitgerust zijn met de Fagor Automation controller en software voor een optimaal snijproces en hoge precisie.

Het gebruik van deze uit Spanje afkomstige controller en software van Fagor Automation ( in samenwerking met Lantek software) maakt optimale ketenintegratie mogelijk, nog een extra voordeel van lasermachines van eigen boden. ‘Dat is een technisch verhaal, maar het bespaart de klant vooral ontzettend veel gedoe en je hebt de toegankelijke service en support die je nodig hebt’, licht Zijlstra toe.

Maatwerk en nauwkeurigheid zijn steeds de sleutelwoorden bij Trabiss. ‘De mogelijkheden zijn natuurlijk niet echt eindeloos, maar ze komen wel dicht in de buurt.’

Positieve impact

Trabiss is een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer passie, expertise en een focus op kwaliteit samenkomen. Naast het ontwerpen en de productie van verschillende lasermachines verleent Trabiss als expert ook service voor andere lasermachines. Trabiss stelt ze optimaal in waardoor er een hogere snijkwaliteit gehaald wordt, het gasverbruik geoptimaliseerd wordt en er minder nabewerking nodig is. Zo is er een bedrijfsmodel gecreëerd met een duidelijk signaal: ‘Het is belangrijk om in te zetten op eigen expertise en kennis blijvend te ontwikkelen. Zo maak je een positieve impact op de eigen maakindustrie’, vindt het team van Trabiss.

Het bedrijf richt zich daarom niet alleen op industriële spelers, maar ook op technische scholen en opleidingscentra zoals het opleidingscentrum van Tata Steel. Door deze brede focus hoopt Trabiss een steentje bij te dragen aan de opleiding van de volgende generatie technici en ingenieurs in Nederland.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *