Column Joachim Driessen: Schuldsanering, het uur U

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Te veel schulden hebben is voor niemand leuk, maar er niks aan doen leidt uiteindelijk tot meer ellende. De laatste tijd is het aantal bedrijven met te hoge schulden fors opgelopen met name door belastinguitstel tijdens corona en te veel ontvangen NOW of TvL. En er is haast bij want tot 1 april 2024 stelt de belastingdienst zich op als gewone schuldeiser.

Ik heb veel cliënten die hiertegen aanlopen. Ze moesten verplicht sluiten tijdens covid, hun klanten moesten sluiten of kopers hadden tijdens covid geen belang bij hun producten. Als het financieel minder gaat is dat normaal een reden om je bedrijfsvoering aan te passen en voor sommige bedrijven is het tijd om inderdaad te stoppen. Bij covid lag dat anders. De overheid besloot immers dat bedrijven gedwongen dicht moesten. Na covid kon het weer winstgevend door, maar met inmiddels een enorme schuld. Voor sommigen is die schuld prima af te lossen in vijf jaar en de belastingdienst staat ook 7 jaar toe, voor anderen is dat onmogelijk.

Dan is het tijd om in actie te komen. Vroeger kende we in Nederland een zogenaamd ‘pre-pack faillissement’. Het bekendste voorbeeld hiervan was kinderopvangbedrijf Estro. Hierbij werd voorafgaand aan een faillissement met een curator een doorstartafspraak gemaakt. Dat mag niet meer en daarvoor in de plaats is de WHOA gekomen. Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Dit is feitelijk een door de rechtbank afgedwongen schuldenakkoord. Nu wordt er niet zoveel gebruik gemaakt van de WHOA. Slechts enkele tientallen bedrijven bewandelde deze route. Het UWV is in november door de rechtbank gedwongen ook aan tafel te gaan.

In een Minnelijk Akkoord gaan alle schuldeiser akkoord met dezelfde afslag van hun schulden, meestal tussen de 50 en 70 procent, zodat een in de basis gezond bedrijf weer door kan. De belastingdienst heeft recht op 2x zoveel als de gewone schuldeisers, maar tot 1 april dus niet. Als een bedrijf dus schulden wil saneren en de belastingdienst is een grote schuldeiser doe dat dan voor 1 april, anders wordt het blaren zitten.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *