Technishow en ESEF Maakindustrie officieel van start

Foto van: Kasper Weigand
Geschreven door Kasper Weigand

Met een gezamenlijke druk op de knop openden Ires Veerman, branchemanager FPT-VIMAG/NEVAT, Ricardo Vivas van Leeuwen, beursmanager Jaarbeurs, Eddo Cameraat, voorzitter FPT-VIMAG en Pascal van Gool, CFO Jaarbeurs officieel de TechiShow en ESEF Maakindustrie.

Tags:
De TechniShow en ESEF Maakindustrie zijn met een druk op de knop officieel geopend. (Foto: Kasper Weigand)

Om 12:00 op de eerste beursdag passeerden verschillende interessante sprekers de revue om kort aan te stippen wat zij verwachten van het beurzenduo dat voor het eerst na corona weer op de normale manier wordt gehouden. Voorzitter van Metaalunie Mark Helder hoopte in ieder geval veel inspiratie en nieuwe contacten aan deze week over te houden. ‘Delen is groeien, samenwerking is belangrijk’, pleitte hij. Want uitdagingen zijn er genoeg. Hoe krijg je ingewikkelde innovaties toepasbaar, bijvoorbeeld? Maar ook de netcongestie en de regeldruk zijn issues waar hij zich met Metaalunie mee bezig houdt. ‘Ik ga de beurs positief verlaten’, besloot hij.

Willem Wensink, manager partnerships bij FME feliciteerde FPT-VIMAG met een mooie beurs. Ook hij benadrukte het belang van samenwerking. Niet alleen tussen bedrijven, maar ook tussen branches.

Jan Aalberts, oprichter van Aalberts Industries, mocht wat vertellen over zijn geschiedenis in de maakindustrie. ‘Ik ben bijna geboren in de maakindustrie’, memoreerde hij. Hij herinnerde zich dat een van zijn eerste opdrachten, het maken van een éénsnijder was, voor een slijpmachine van De Ridder, hetzelfde bedrijf dat nu ook op de beurs staat. En hij had nog meer voorbeelden die laten zien dat er eigenlijk maar weinig verandert. ‘Toen ik 28 was, had ik tachtig man in dienst en een omzet van vier miljoen gulden. Zo’n zes jaar later hadden we nog steeds tachtig man in dienst, maar nu hadden we een omzet van acht miljoen gulden.’ Omdat er een probleem was met het vinden van nieuwe mensen, is het bedrijf namelijk onbemand gaan werken om toch te kunnen groeien. Hiermee geeft Aalberts aan dat het helemaal geen kwaad kan om eens naar het verleden te kijken. Want veel problemen in de markt hebben zich al eens voorgedaan. Ook een dieptepunt als de financiële crisis, toen hij 1800 mensen moest laten gaan, zou weer kunnen gebeuren. ‘Dus bereid je voor!’

Mark Helder, Willem Wensing en Ires Veerman in gesprek bij de opening van de beurzen. (Foto: Kasper Weigand)

David Kemps, sectorspecialist industrie ABN AMRO, keek met de aanwezigen nog even naar de staat van de maakindustrie in Nederland. Vanwege de geopolitieke ontwikkelingen is het lastig om verder dan zes maanden in de toekomst te kijken. De Nevi PMI is nog net onder de 50 en daarmee negatief. De grondstoffenprijzen echter zijn weer redelijk stabiel. ‘De energieprijzen hebben hun piek gehad, maar zijn nog steeds twee keer zo hoog als wat ze waren’, schetst hij. Deze hoge kosten hinderen de industrie en dat zullen ze nog wel even blijven doen.

De machinebouwmarkt ziet een stijgende lijn is en dat is positief. Daarbij moet gezegd worden dat dit voor een groot deel te danken is aan ASML, wat een beetje een vertekend beeld geeft van de hele sector. Kemps heeft in het rapport consolidatie van de maakindustrie een uitgebreider beeld geschetst.

Nog deze hele week komt de maakindustrie samen op TechniShow en ESEF Maakindustrie in de Jaarbeurs te Utrecht.

Auteur: Kasper Weigand

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *