Robots programmeren met foto’s (video)

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Een manier om in te spelen op de personeelstekorten is om de eisen voor toekomstige werknemers lager te leggen. Met PhotoTeach van OCT Daihen wordt het programmeren van robots stukken simpeler en daarmee ook mogelijk voor minder ervaren medewerkers.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Op de stand van Rolan Robotics op de TechniShow demonstreert Marc Pot, concept engineer, Photo Teach van OTC Daihen. Met de software kan zonder specialistische kennis een robot worden geprogrammeerd. Photo Teach maakt gebruik van LiDAR-technologie, kort voor Light Detection and Ranging. Bij deze methode wordt de omgeving gedetecteerd door gebruik te maken van gepulseerd laserlicht om objecten te identificeren en categoriseren.

Pot start met het maken van enkele foto’s van het werkstuk met de tablet, het LiDAR-sysyteem maakt vervolgens een beeld hiervan. In het programma kan de gebruiker dan een begin- en eindpunt van het laspad selecteren. Met intuïtieve functies op de tablet worden de lasnaden in de foto geselecteerd en voorzien van de juiste lasparameter instellingen. Na het bekijken van de simulatie kunnen nog aanpassingen gedaan worden of kan de gebruiker de software een programma laten schrijven om door te sturen naar de lasrobot om de las uit te voeren.

Hoewel het beeld op de tablet niet per se heel scherp is, gaat de lasrobot precies naar de aangegeven punten om netjes de las uit te voeren. En zelfs wanneer er iets mis gaat is dit gemakkelijk tijdens het lassen op te lossen, vertelt Pot.

Rolan Robotics is de enige distributeur van OTC in Nederland. Photo Teach is al wel te koop, maar momenteel gaat het nog om een Beta versie, waardoor nog niet alle lassen mogelijk zijn. De programmeermethodiek kan zowel worden toegepast op industriële robots als op cobots.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *