Groen licht voor de volgende fase van tien Nationaal Groeifondsprojecten

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Tien projecten die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland krijgen financiering vanuit het Nationaal Groeifonds. In totaal gaat het om 777,4 miljoen euro.

In 2021, 2022 en 2023 heeft het kabinet bekendgemaakt welke projecten geld ontvangen uit de eerste drie rondes van het Nationaal Groeifonds. Het Nationaal Groeifonds financiert projecten die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland. Verschillende projecten moesten hun voorstel nader onderbouwen om in aanmerking te komen voor het volgende deel van financiering. Voor tien projecten heeft de adviescommissie van het Groeifonds deze onderbouwing goedgekeurd.

Hieronder staan enkele van deze projecten uitgelicht.

Werk en onderwijs

Krapte op de arbeidsmarkt is een urgent maatschappelijk probleem in Nederland. Dit komt mede doordat er veel in deeltijd wordt gewerkt. Het project Meer Uren Werkt gaat drempels wegnemen in de sociale omgeving, bij arbeidsorganisaties en bij deeltijders zelf, zodat zij meer kunnen gaan werken. Hiervoor wordt dertig miljoen euro definitief toegekend en 45 miljoen euro voorwaardelijk.

Om goed toegerust te zijn voor de samenleving van de toekomst zijn technische en digitale vaardigheden cruciaal. De basis hiervoor wordt gelegd in het funderend onderwijs. Elke leerling in het primair en voortgezet onderwijs moet daarom de kans krijgen in aanraking te komen met technologie. Het kabinet kent daarom het project ‘Techkwadraat’ 351,6 miljoen euro toe, waarvan 205,8 miljoen euro voorwaardelijk.

Innovatie

GroenvermogenNL (GVNL) realiseert onderzoeksprojecten, onderwijsprogramma’s en innovatieve waterstofdemonstratieprojecten om de samenwerking van innovatieve bedrijven en kennisinstellingen rond groene waterstof te versterken. Het kabinet kent 99 miljoen euro nu definitief toe.

Voor het verder ontwikkelen en toepassen van micro-elektrische Radio Frequency (RF)-systemen in het project POLARIS wordt 101,7 miljoen euro toegekend. Deze RF-systemen vinden toepassing in bijvoorbeeld radar, MRI en telecommunicatie.

Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Het project Material Independence & Circular Batteries richt zich op het realiseren van een sterke positie voor de Nederlandse maakindustrie in de wereldwijde batterijketen, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Van de eerdere reservering kent het kabinet nu 39,9 miljoen euro toe.

Wat is het Nationaal Groeifonds?

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 bijna twintig miljard euro in projecten die zorgen voor duurzame economische groei voor de lange termijn. Alle projecten die geld ontvangen uit het Nationaal Groeifonds worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Op basis van dat advies neemt het kabinet vervolgens een besluit. De adviescommissie vraagt in sommige gevallen om een betere onderbouwing van het voorstel, waarna de commissie opnieuw advies uitbrengt aan het kabinet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *