‘De mate van digitalisering op werkvloerniveau in de metaalverwerkende industrie blijft opvallend laag en wordt vaak gekenmerkt door geïsoleerde oplossingen.’ Deze observatie, afkomstig van een deelnemer aan een enquête onder exposanten op de AMB van dit jaar, laat zien dat de sector zich nog in de beginfase van digitalisering begeeft.
Een veelgehoorde opmerking in de machine- en installatiebouw is nog altijd: ‘Het is slecht een kwestie van tijd voordat er een doorbraak komt…’ Ondanks de duidelijke voorzichtigheid van veel gebruikers en mislukte pogingen om digitale platforms te creëren, zijn de onderwerpen Industrie 4.0 en IIoT geen onbekende onderwerpen in de machinebouw en metaalbewerkingsindustrie in 2024. Alles wat nodig is om moderne concepten aan te pakken, is beschikbaar. OPC UA of Umati bestaat al jaren als een aangepaste, universele interface voor bewerkingsmachines. 5G-campusnetwerken zijn beschikbaar als efficiënte particuliere mobiele radiostandaard voor het netwerken van machines en systemen. Er is ook knowhow beschikbaar. Leveranciers van besturingstechnologie zoals Fanuc, Heidenhain en Siemens tonen dagelijks de voordelen van digitalisering in verwante productiesectoren.
Het is dan ook niet verrassend dat veel deelnemers aan een enquête onder AMB-exposanten ook het onderwerp digitalisering benadrukten. Op de internationale beurs voor metaalbewerking dit jaar in Stuttgart (10-14 september) willen ze bewijzen dat integratieve digitaliseringsbenaderingen nu al een must zijn – vooral softwareleveranciers. Het bedrijf Evomecs Maschinen, opgericht in 2015, brengt bijvoorbeeld systemen en processen op een niet-merkgebonden manier in een netwerk samen, ongeacht de locatie. Het bedrijf uit München beschouwt zichzelf als een drijvende kracht achter digitalisering om de toenemende rationaliseringsdruk, het groeiende tekort aan geschoolde werknemers en de intensieve internationale concurrentie het hoofd te bieden. Bedrijven die al de juiste maatregelen hebben genomen, zullen in de toekomst succesvoller en veerkrachtiger zijn, omdat ze hun toegevoegde waarde kunnen uitbreiden naar digitale bedrijfsmodellen.
De uitdagingen voor gebruikers zijn echter nog steeds groot: het vergt een breed begrip van de strategische motieven om de noodzakelijke verandering in de manier van denken te realiseren en een soepele, flexibele simulatietechnologie te bereiken. Uiteindelijk, aldus het bedrijf, is materiaalspecifieke modelleer- en simulatietechnologie de moeite waard. Het Amerikaanse bedrijf Third Wave Systems krijgt deze feedback al van de lucht- en ruimtevaartindustrie, de auto-industrie en de orthopedische medische technologie.
Gereedschapsbeheer
Digitalisering maakt ook deel uit van de dagelijkse werkroutine bij Grob-Werke. Volgens het bedrijf staat dit jaar op de AMB de digitale gereedschapscyclus centraal. Dit is uiterst relevant om de stijgende productiekosten zinvol aan te pakken. De verantwoordelijke afdeling van het familiebedrijf uit Mindelheim richt zich dit jaar daarom op de automatisering van gereedschapsgerelateerde processen. Dankzij een groot aantal samenwerkingsovereenkomsten met fabrikanten van gereedschapsbeheersystemen en voorinstellers biedt Grob gebruikers de mogelijkheid om kostenbesparingen te realiseren met betrekking tot metalen snijgereedschappen. De onderliggende oplossing heet GROB4TDX en maakt digitalisering van de gereedschapscyclus tijdens de gehele productie mogelijk, ongeacht de machinefabrikant. Volgens het bedrijf is dit een essentiële stap naar een goedkope en grondstofbesparende productie.
Machinefabrikanten
Een andere machinefabrikant die naast hardware ook digitale innovaties benadrukt, is MTE Deutschland. Dit bedrijf produceert bed-type freesmachines en loopkolommachines. Op de AMB in Stuttgart presenteert MTE de SBM 8000 starre bedfreesmachine. De machine dankt zijn naam aan de stijve tafel die over de vloer kan worden gemonteerd en zorgt voor een hoge basisstabiliteit. Het bedrijf uit Montabaur wijst echter op een andere belangrijke stap richting digitalisering: deze machine is uitgerust met de nieuwste Heidenhain TNC 7 besturingseenheid. Deze technologie biedt functies die zowel de efficiëntie als de productiviteit bij CNC-verspaning aanzienlijk verhogen. Dankzij de naadloze integratie van CAD/CAM-gegevens wordt het programmeren van werkstukken sneller en nauwkeuriger. De intuïtieve multi-touch bediening en de grafische gebruikersinterface maken de machine bovendien gebruiksvriendelijker en verbeteren de gebruikerservaring aanzienlijk. De TNC 7 besturing heeft ook een aantal slimme functies, zoals automatisch aftasten van het werkstuk en grafische ondersteuning bij het instellen van opspanmiddelen. Deze functies vereenvoudigen het instelproces en optimaliseren werkprocessen, wat resulteert in hogere efficiëntie en precisie.
AMB in september
Deze voorbeelden met verschillende benaderingen van digitalisering van de metaalverwerkende industrie laten zien hoe breed de markt is, ondanks enige terughoudendheid. Dit zal ook duidelijk worden op de AMB van dit jaar, die van 10 tot 14 september 2024 in Stuttgart wordt gehouden. Digitale concepten zullen een terugkerend thema zijn op de beurs