Een bedrijfsovername: hoe werkt dat eigenlijk?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Als een bedrijf wil groeien, zijn er meerdere manieren om dit te realiseren. Er kan worden besloten om het bestaande pand uit te breiden, te investeren in meer personeel, of een ander bedrijf over te nemen. Dit laatste kan bijzonder interessant zijn, vooral wanneer het om een concurrerend bedrijf gaat.

Door de concurrent over te nemen kan een groter deel van de markt worden veroverd, wat de kans vergroot dat het klantenbestand zal groeien. Echter, een bedrijfsovername vereist zorgvuldige planning en uitvoering om succes te garanderen en valkuilen te vermijden. ABN AMRO zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Verschillende opties

Bij het spreken over een ‘bedrijfsovername’ wordt niet altijd hetzelfde bedoeld. Er zijn namelijk meerdere manieren om een onderneming over te nemen. Zo kan een bestaand bedrijf worden overgenomen, wat wordt aangeduid als een Management Buy. Het kan ook voorkomen dat iemand bij een bedrijf werkt en vervolgens dat bedrijf wil overnemen, bekend als een Management Buy Out. Tot slot is er de mogelijkheid om een bedrijf van een familielid over te nemen. Bij deze derde vorm is het belangrijk om de balans tussen werk en privé gescheiden te houden. Voor alle drie de opties geldt eenzelfde soort stappenplan. Dit om te voorkomen dat een bedrijf wordt overgenomen dat uiteindelijk niet zo goed blijkt te presteren als aanvankelijk leek. Het is dus essentieel om voldoende tijd te investeren in het onderzoeken van het bedrijf. Wanneer onderstaande stappen zijn doorlopen, kan een zakelijke lening worden aangevraagd.

4 stappen

Wie een bedrijf wil overnemen, moet weten wat hij of zij zoekt. Dit klinkt logisch, maar toch gaat het hier vaak mis. Zoek een bedrijf dat past bij de branche, dat mogelijkheden biedt voor het huidige bedrijf en bekijk hoe deze bedrijven gecombineerd kunnen worden. Let ook vooral op de zwakke punten van een bedrijf. Vraag daarom ook altijd binnen het netwerk om te kijken of daar meer informatie kan worden verkregen over het bedrijf dat op het oog is. Is een bedrijf gevonden dat aan de criteria voldoet? Doe dan goed onderzoek naar dit bedrijf. Bekijk de jaarcijfers en de potentie van het bedrijf. Ga in gesprek met de eigenaar van dit bedrijf en stel vooral kritische vragen om te kijken of er niet ergens een addertje onder het gras zit. Als een deal is beklonken, is het tijd om de financiering te regelen. Dit kan via de huidige bank, maar kijk ook bij andere banken. Goed vergelijken kan vaak een veel betere deal opleveren, wat op een groot bedrag veel geld kan schelen. Is de financiering eenmaal rond, dan kan de overname worden afgerond. Dit moet goed worden vastgelegd om later geen problemen te krijgen. Dit kan het beste bij de notaris worden gedaan.

Neem de tijd

Tot slot: een bedrijfsovername is een grote klus, dus neem de tijd. Zorg dat bekend is waar aan wordt begonnen en exploreer alle opties. Het is beter om iets langer te wachten op een goede deal dan overhaast een slechte deal te maken. Een adviseur kan ook altijd worden ingeschakeld voor hulp. Twee mensen zien immers altijd meer dan één.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *