Liebherr investeert in geautomatiseerde ontbraamlijn

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Een innovatie die een wereldprimeur in zijn soort is: de nieuwe ontbraamlijn voor gesneden onderdelen op de Liebherr productielocatie in Biberach. In samenwerking met specialisten Teqram BV, ARKU Maschinenbau GmbH, Rösler Oberflächentechnik GmbH heeft Liebherr-Werk Biberach GmbH het afronden van randen van plasma-, autogeen- en laser-gesneden plaatwerk onderdelen geautomatiseerd. Hiermee maakt het bedrijf de productie van torenkranen klaar voor de toekomst.

De robot plaatst de te verwerken onderdelen zelfstandig op de rollenbaan, zodat het bewerkingsproces volledig geautomatiseerd verloopt.

Slak en roest verwijderen, ontbramen en randen afronden: het nieuwe systeem doet het allemaal. Dit betekent dat plaatwerk met een gewicht tot 200 kilogram optimaal kan worden voorbereid voor de volgende productiestappen. Deze onderdelen worden vervolgens verwerkt tot componenten voor kraanarmen en torensecties. Robots met ultramoderne cameratechnologie positioneren de plaatwerkproducten, die tot 1250 millimeter breed en 100 millimeter dik zijn, en halen ze na het bewerken weer van de rollenbaan.

‘Voorheen werd het afronden van de randen altijd handmatig gedaan’, zegt Robert Piesche, production technology engineer bij Liebherr-Werk Biberach. Ondanks de veiligheidsmaatregelen was er bij dit werk met haakse slijpmachines altijd een zeker risico op ongelukken. ‘Met deze automatisering verlossen we werknemers van monotoon en fysiek inspannend werk. Ze worden ook minder blootgesteld aan vuil en lawaai en we hebben de arbeidsveiligheid aanzienlijk kunnen verhogen.’ De nieuwe ontbraamlijn levert een belangrijke bijdrage aan de productie van hoogwaardige torenkranen en mobiele bouwkranen.   

Metaalbewerking en robottechnologie

Liebherr heeft drie partners op het gebied van metaalbewerking en robottechnologie, ARKU Maschinenbau GmbH, Rösler Oberflächentechnik GmbH en Teqram BV, samengebracht om de bewerkingsprocessen volledig te automatiseren. ‘Deze opstelling is de eerste waarin componenten van deze drie bedrijven zijn samengebracht’, legt Dominic Kreutle, hoofd productietechnologie bij Liebherr-Werk Biberach, uit. Een van de grootste uitdagingen lag in het bereiken van een soepele integratie van de verschillende systeeminterfaces.

Een tweede robot aan het einde van de ontbraamlijn stapelt de afgewerkte onderdelen automatisch op pallets voor verder transport binnen de fabriek.

Robotsystemen

De robotsystemen met verschillende grijpers zijn geleverd door Teqram. De ‘EasyBots’ zijn uitgerust met intelligente camera’s en kunnen binnen hun werkgebied de producten automatisch herkennen, onafhankelijk van hun positie op de pallet. Hierdoor is het gebruikelijke tijdrovende aanleren (teachen) of programmeren van de robot overbodig. Voor onderdelen die te dik zijn voor de lijn bieden de robots de mogelijkheid om de producten automatisch te bewerken met handgereedschappen. De robots hebben de beschikking over verschillende gereedschappen zoals beitels en haakse slijpmachines en gebruiken hun geavanceerde camera- en sensortechnologie om de onderdelen perfect af te werken.

Straalkwaliteit

Het Beierse bedrijf Rösler Oberflächentechnik GmbH leverde het draadband-straalsysteem voor het ontbramen, opruwen, reinigen en het verwijderen van roest en oxidehuid van plaatwerk. Het resultaat is een rondom grondige en altijd reproduceerbare straalkwaliteit. Het systeem voor ontbramen en kantafronden, bekend als de “EdgeBreaker 9000”, is geleverd door ARKU Maschinenbau GmbH, gevestigd in Baden-Baden. Hiermee kan het plaatmateriaal in één werkgang efficiënt worden ontslakt, ontbraamd en afgerond. Vergeleken met enkelzijdige machines waar platen meerdere keren doorheen moeten, zorgt dit systeem voor een tijdsbesparing van 50% en een hogere productiviteit.

Ondersteuning

Liebherr heeft bewust gekozen voor Europese fabrikanten, niet alleen vanwege de kwaliteit van hun producten, maar ook vanwege hun uitgebreide ondersteuning. Tijdens het bezichtigen van de compleet voltooide installatie waren de betrokken bedrijven zeer enthousiast. ‘We zijn blij dat we met ons systeem voor slakverwijdering, ontbramen en randafronding een passende oplossing kunnen bieden voor een economische lijnproductie met de hoogste kwaliteitsnormen’, aldus Stefan Sauter, International Sales bij ARKU Maschinenbau GmbH. Vasili Schaermann, Global Sales Expert bij Rösler Oberflächentechnik GmbH, voegde hieraan toe: ‘Ons straalsysteem past perfect in het productieproces en levert uiterst overtuigende resultaten op.’

Tekort

Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten was een centraal onderwerp tijdens het bezoek. ‘In tijden waarin er een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten, kan onze robottechnologie een cruciaal onderdeel zijn in het dichten van dit gat en het efficiënter maken van de bewerkingsstappen’, zegt Markus Lindörfer, automation specialist bij Teqram.

Liebherr vond het steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel op dit gebied aan te trekken. De ontbraamlijn werd over een langere periode gepland, waardoor er al in een vroeg stadium rekening werd gehouden met het lagere aantal benodigde arbeidsuren. Op de productielocatie in Biberach hebben de medewerkers andere taken op zich genomen.

Investering

De drie fabrikanten hebben al meerdere keren op verschillende manieren samengewerkt, wat een positieve invloed had op het project bij Liebherr. ‘De communicatie tussen de betrokken bedrijven was uitstekend. Iedereen hield rekening met elkaar waardoor we snel vooruitgang konden boeken’, zegt Robert Piesche. Het systeem werd in mei van dit jaar in gebruik genomen en draait sindsdien betrouwbaar. Dit project weerspiegelt de investering van Liebherr in zijn vestiging in Biberach ondanks moeilijke economische omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *