MKB-Nederland: ‘Nu tempo maken met uitwerking voorstel vroegpensioen’

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland roepen minister Van Hijum op tempo te maken met de uitwerking van zijn voorstel voor continuering van de vroegpensioenregeling (RVU), dat op 16 september naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Werkgevers willen graag dat de regeling wordt gecontinueerd voor mensen met zware beroepen. Het is belangrijk dat er voor hen nu snel duidelijkheid komt over de toekomst van de regeling. Dat is ook van belang voor het overleg aan de cao-tafels.

Werkgevers vinden het moeilijk te begrijpen dat de bonden weigeren om überhaupt bij de minister aan tafel te komen terwijl het voorstel tegemoetkomt aan hun belangrijkste eis: een structurele RVU voor mensen met zwaar werk. De ondernemersorganisaties hebben zelf nog zorgen over de beheersbaarheid van de regeling. Die mag er niet toe leiden dat ook mensen die geen zwaar beroep hebben eerder stoppen met werken. Dat is de afgelopen jaren wel gebeurd. In een vergrijzende samenleving kunnen we ons dat niet permitteren.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO vinden dat de vakbonden hun eigen leden geen goede dienst bewijzen door überhaupt niet bij de minister aan tafel te willen verschijnen om gezamenlijk tot een oplossing te komen. In diverse cao’s met zwaar werk, zoals in de bouw, industrie, metaal en de spoorwegen, zijn al afspraken gemaakt om de huidige regeling voor zwaar werk te continueren in de komende jaren. Al die werkgevers en werknemers zouden geholpen zijn met het kabinetsvoorstel, maar zitten nu nog in onzekerheid.

Gezond pensioenleeftijd bereiken

De minister benadrukt in zijn brief aan de Kamer, naast zijn voorstel voor een vroegpensioenregeling, het belang om mensen gezond hun pensioenleeftijd te laten bereiken. Uiteindelijk zijn medewerkers daar natuurlijk het meeste mee geholpen. De ondernemersorganisaties steunen de inzet van de minister om hiervoor een ambitieuze agenda uit te werken.

Vanzelfsprekend gaan de ondernemersorganisaties graag met de minister en de vakbonden in gesprek over de uitwerking van zijn voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *