AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd. Werkgeversvereniging AWVN vindt deze keuze terecht omdat personeelstekorten het verdienvermogen van Nederland schaden.

Dat daarbij wordt benadrukt dat de productiviteit omhoog moet, is een juiste constatering. Ook omdat dit de basis vormt voor de betaalbaarheid van lonen.

Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in een eerste reactie op de uitgesproken Troonrede en op de Miljoenennota. AWVN is blij dat ontwikkeling en innovatie als oplossingsrichtingen worden benoemd voor de arbeidsmarktkrapte, omdat dit aanjagers zijn voor het verhogen  van de arbeidsproductiviteit.

Tegelijkertijd roepen de financiering en de vereiste nadere uitwerking van deze voornemens vraagtekens op. Zo blijkt uit de begroting van SZW dat het kabinet 113 miljoen euro wil bezuinigen op leren en ontwikkelen. Ook is er relatief weinig aandacht voor vraagstukken als werkdruk, ziekteverzuim en achterblijvende opleidingsinspanningen.

AWVN stelt dat de beleidsvoornemens in de begroting van het ministerie van SZW behoorlijk consistent zijn met die van het vorige kabinet. Positief is dat minister Van Hijum het arbeidsmarktpakket van het vorige kabinet voortzet. Ook benoemt het kabinet dat werken lonender moet worden. Het kabinet stelt terecht dat hiervoor een herziening van het belasting- en toeslagenstelsel nodig is.

Grip op arbeidsmigratie is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. AWVN vindt het zorgelijk dat de focus  vooral ligt op de problemen rond arbeidsmigranten. Terwijl zij een waardevolle bijdrage leveren aan onze economie en maatschappij, bijvoorbeeld in cruciale sectoren als bouw, zorg en techniek.

AWVN signaleert verder paradoxen op dit beleidsterrein. Het kabinet ziet weliswaar het belang van kennismigranten voor onze economie en draait daarom de versobering van de 30-procentsregeling gedeeltelijk terug. Tegelijkertijd treft het kabinet maatregelen om studiemigratie af te remmen en gaan ze de kennismigrantenregeling mogelijk aanscherpen.

Het kabinet is van plan komend voorjaar een Arbeidsmarkttop te organiseren. Dat juicht AWVN toe. Tijdens zo’n topconferentie kunnen ideeën ontstaan over oplossingen voor de structurele arbeidsmarktkrapte.

Meer informatie over de belangrijkste punten uit de troonrede en miljoenennota en de kijk van AWVN hierop is op hun website te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *