Grootverbruikers gaan meer betalen voor gas

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het kabinet Schoof voert een belastingschuif uit van vijfhonderd miljoen euro. Aardgas wordt duurder en elektriciteit goedkoper. In de lagere verbruiksschijven dalen de belastingtarieven licht, maar in de hogere schijven nemen ze fors toe. Daarmee verschuift de belastingdruk van het mkb naar de industrie. De energiebelasting op aardgas in schijf 3 stijgt met 41 procent en in schijf 4 zelfs met 58 procent.

Het kabinet lijkt hiermee bedrijven te stimuleren om van gas over te schakelen op elektriciteit. Dat is logisch beleid, maar het kabinet lijkt daarbij te vergeten dat netcongestie de overschakeling van gas naar elektriciteit blokkeert. Daarmee stimuleert het kabinet maatregelen die onmogelijk zijn door netcongestie, aldus FME.

Er staan negenduizend bedrijven op de wachtlijst voor een aansluiting op het net en voor meer vermogen via de kabel. Voor de grotere gasverbruikers, die niet kunnen overschakelen naar stroom, vormt deze belastingschuif een netto lastenverzwaring.

FME: ‘De nieuwe tarieven verrassend, omdat in het Hoofdlijnenakkoord nog werd gemeld dat de voorgenomen verhoging van de energiebelasting op aardgas van 22,5 procent voor schijf 3 en hoger niet zou doorgaan. Als deze tarieven vanaf 1 januari 2025 daadwerkelijk van kracht zijn, betekent dit een kleine meevaller voor het mkb en de consument. Maar voor de grootverbruikers van aardgas  is het slecht nieuws.’

Reparatie

FME: ‘De elektriciteitsprijzen in Nederland zijn ruim vijftig procent hoger voor grootverbruikers, en het kabinet heeft vooralsnog nagelaten om de Indirecte Kostencompensatieregeling (IKC) te verlengen en de Volume Correctieregeling te herstellen. Hierdoor mist de industrie 436 miljoen euro aan steunmaatregelen.’ De brancheorganisatie pleitte er begin augustus in een brief aan minister Hermans voor dat het kabinet dit repareert.

Alles overziend vindt FME dat de stappen die het kabinet heeft gezet met de Miljoenennota volstrekt onvoldoende zijn om het ongelijke speelveld van de Nederlandse industrie ten opzichte van andere Europese landen te verbeteren. FME zal er daarom tijdens de begrotingsbehandelingen op aandringen dit alsnog te doen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Misschien toch zinvol om erug te gaan naar het beleid van voor 1990, toen de “markt” nog niet zo dominant moest zijn, en nederland minder werd leeggehaald door vreemde kapitaalgroepen.