Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen, mede door zwakke wereldhandel en een gebrek aan investeringen. Dit is een significante verslechtering ten opzichte van eerdere prognoses, en een herstel lijkt pas in 2025 mogelijk.

Tags:

De productie in de Duitse machinebouwsector heeft in de eerste zeven maanden van 2024 teleurstellende resultaten laten zien, met een daling van 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Dr. Ralph Wiechers, hoofdeconoom van de VDMA, waren de verwachtingen voor een stabiele economie op een laag niveau niet hooggespannen, maar zelfs deze matige hoop bleek ongegrond. Bovendien toonden inkomende orders en belangrijke indicatoren voor het ondernemersklimaat een duidelijke verslechtering.

Bedrijven kampen met te hoge productiecapaciteiten en hebben moeite om voldoende orders binnen te halen. Slechts vijf procent van de bedrijven ervaart capaciteitsknelpunten, terwijl 44 procent juist te veel productiecapaciteit heeft. Dit wordt voornamelijk opgevangen door werktijdverkorting en het inzetten van flexibele werkroosters. Ondanks deze uitdagingen blijft de werkgelegenheid redelijk stabiel.

Economische onzekerheden

De wereldwijde economie kampt met onzekerheid door aanhoudende handelsoorlogen, inflatie en politieke instabiliteit. In Duitsland en Europa ontbreekt het aan een duidelijk economisch beleid, wat de situatie verergert. Het herstel van de inflatie verloopt traag, en hoewel er hoop is dat renteverlagingen in belangrijke markten zoals de VS en de EU verlichting zullen brengen, blijft de toekomst onvoorspelbaar. Wiechers benadrukt dat de vertraging in zowel binnenlandse als buitenlandse orders, die sinds mei verslechterde, een belangrijke factor is in de neerwaartse bijstelling van de productieprognose.

Vooruitzichten voor 2025

Ondanks mogelijke renteverlagingen in 2025, blijven de vooruitzichten somber. Er wordt verwacht dat de productie in de eerste helft van 2025 nog verder zal dalen. ‘We moeten ons voorbereiden op een verdere krimp van twee procent in de sector, ondanks mogelijke stabilisatie in latere maanden’, aldus Wiechers.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *