HEVAMI Oppervlaktetechniek neemt nieuwe rondstaal richtmachine op in portfolio

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Sinds kort biedt HEVAMI Oppervlaktetechniek de Big-Jurij L Premium aan, een machine waarmee rondstaal en hoogkant staal gericht kan worden. De machine is onder andere interessant voor balustrade- en trappenbouwers en bedrijven die veel met metalen strippen en buizen werken.

Michel van Heeswijk, directeur-eigenaar van Hevami op de stand.

De Big-Jurij L Premium was de grote afwezige op de beursstand van Hevami op Metavak in Gorinchem begin deze maand. ‘Wij bieden de machine sinds kort aan, maar hadden er nog geen op voorraad’, verklaart Michel van Heeswijk, directeur-eigenaar van Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel, de afwezigheid van de recente aanwinst.  

De Big-Jurij L Premium is het grotere broertje van de Big-Jurij L die Hevami sinds 2019 in haar portfolio heeft en waarmee het wel op de beurs stond. Medewerker Jeroen demonstreert op de beurs aan bezoekers hoe een kromme stalen strip na een behandeling door de richtmachine er recht uitkomt. ‘De Premium L kan behalve strips ook hoogkant staal en rond of vierkant staal richten’, vertelt hij. 

Beide machines zijn uitgerust met negen walsen, vier boven en vijf onder, en werden ontwikkeld door Holl Stahlbau uit Duitsland. ‘Zij zochten een machine voor het richten van smalle stalen strippen en konden deze op de markt niet vinden. Vervolgens hebben ze zelf zo’n machine ontwikkeld’, vertelt Van Heeswijk. De naam zou volgens hem een eerbetoon zijn aan Jurij, de medewerker van Holl Stahlbau die zich bezig hield met het handmatig rechtslaan van de strippen. 

Van Heeswijk zegt dat de machines vooral aftrek vinden bij balustrade- en trappenbouwers of strippenverwerkers. Hij geeft aan dat tijdens het lassen of het poedercoaten, waarbij het materiaal wordt verhit, krommingen kunnen optreden. Deze krommingen kunnen met een richtmachine veelal gecorrigeerd worden. ‘Ook voor het gepoedercoate proces kan een strip of buis door de richtmachine gehaald worden, waardoor de spanning in het materiaal sterk gereduceerd wordt en de kans op kromtrekken afneemt.’ 

Van Heeswijk kijkt positief terug op de Metavak metaalbewerkingsbeurs. Doordat de beurs kort voor Euroblech in Hannover plaatsvond, had hij lichte twijfels over deelname in Gorinchem. ‘Het is een hele uitdaging om alle klanten, die op de beurzen aanvragen doen, kwalitatief te bedienen.’ De verkoop tijdens de vorige editie, gaf uiteindelijk de doorslag. ‘Dat was een hele goede beurs waar we onder andere ter plaatse een machine verkocht hebben’, besluit hij.  

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *