Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over een structurele regeling voor vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep. Deze regeling biedt werknemers de mogelijkheid om tot drie jaar eerder met pensioen te gaan. De regeling vervangt de tijdelijke afspraak uit het pensioenakkoord van 2019, die eind 2025 afloopt, en zal nu ook na 2025 blijven bestaan.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, benadrukt het belang van de regeling: ‘Ik ben blij dat er een gerichte oplossing is voor mensen met een zwaar beroep. Daarnaast hebben we afgesproken om het vroegpensioen zorgvuldig en verantwoord in te zetten. Dit is belangrijk vanwege de grote tekorten op de arbeidsmarkt.’ Naast de vroegpensioenregeling is er een bredere agenda gericht op duurzame inzetbaarheid, die ervoor moet zorgen dat mensen op een gezonde manier kunnen doorwerken tot aan hun pensioenleeftijd.

Vakbonden tevreden

Vakbonden reageren positief op het akkoord. FNV-voorzitter Tuur Elzinga geeft aan dat dit akkoord een belangrijke overwinning is voor de werknemers: ‘Dankzij de actie en stakingen van al die mensen met zwaar werk hebben we nu een betere en permanente regeling. Het belangrijkste is dat mensen met zwaar werk nu zekerheid hebben.’ FNV-penningmeester Piet Rietman voegt daaraan toe: ‘Dat het nu wél gelukt is, is volledig te danken aan de stakingsbereidheid van de FNV’ers met zwaar werk.’

Een van de belangrijke punten van de regeling is dat deze niet wordt beperkt door een maximaal aantal deelnemers en dat de definitie van wat ‘zwaar werk’ is, aan de cao-onderhandelingstafels wordt bepaald en niet door de overheid. Ook bepalen de vakbonden en werkgevers samen per sector hoe hoog de uitkering wordt. Daarnaast wordt de regeling verruimd met maximaal 3.600 euro bruto per jaar, wat het toegankelijker maakt voor mensen met een lager of middeninkomen.

De komende tijd zal het akkoord verder worden uitgewerkt. Mocht de regeling ergens toch vastlopen, dan is de FNV bereid om opnieuw actie te voeren, aldus Rietman: ‘Wat ik de afgelopen maanden aan stakingsbereidheid heb gezien stemt erg hoopvol.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *