Machinefabrikant Style uit Bunschoten-Spakenburg heeft acht freesmachines geleverd aan de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). De machines, die dienen ter vervanging van oudere exemplaren, worden ingezet om werkzoekenden klaar te stomen voor een baan in de metaalbewerking.
Het VDAB is een Vlaamse overheidsorganisatie die werkzoekenden begeleidt en opleidt naar een baan op de arbeidsmarkt. Het heeft verschillende opleidingscentra in Vlaanderen waarvan er zes gespecialiseerd zijn in metaalbewerking en verspaning. Hier worden jaarlijks zo’n 250 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan als metaalbewerker. Daarnaast kunnen bedrijven gebruik maken van de centra voor de upskilling van werknemers.
Dit jaar heeft de organisatie maar liefst acht nieuwe freesmachines in gebruik genomen die over verschillende maanden zijn geleverd op vier verschillende locaties (Wondelgem, Herentals, Brugge en Ieper). De machines komen van het Nederlandse Style dat als beste uit de bus was gekomen uit een openbare aanbestedingsprocedure.
Knelpuntberoepen in de metaal
‘De machines dienen ter vervanging van oudere exemplaren’, legt Wim Van de Moortel, verantwoordelijke voor de metaalafdeling binnen het VDAB, uit. Hij geeft aan dat de vernieuwing van het machinepark, dat ook is uitgerust met draaibanken en lasapparatuur (voor verschillende procedures), extra urgentie had wegens de krapte op de arbeidsmarkt. Metaalbedrijven krijgen operationele vacatures moeilijk ingevuld, waardoor veel van deze beroepen terugkomen op de lijst van knelpuntberoepen van het VDAB.
‘Met deze machines leiden we werkzoekenden op naar het beroep van CNC-machineoperator en machine-programmeur in de verspaning. Dat zijn hardnekkige knelpuntberoepen. De aangekochte machines gebruiken we voor de instap in het beroep en het versterken van digitale vaardigheden van mensen die al aan de slag zijn.’
Nieuwkomers
Volgens de VDAB hebben de nieuwkomers in het machinepark een eenvoudige, intuïtieve dialoogsturing maar kunnen ze ook met G-codes geprogrammeerd en via CAD/CAM aangestuurd worden. ‘Door de dialoogbesturing is de bediening van de machines eenvoudiger en kunnen mensen sneller klaargestoomd worden voor een job op de arbeidsmarkt’, vult Van de Moortel aan.
De opleidingscentra van VDAB hebben geen vaste opstartdata of duur van opleidingen. Opleidingen leiden evenmin tot een officiële diploma. ‘Mensen worden opgeleid tot ze klaar zijn voor een baan bij een metaalbedrijf waar ze vervolgens verder kunnen leren. Maar gemiddeld krijgen de deelnemers zo’n vier maanden opleiding’, legt Van de Moortel uit.
300 machines in Vlaanderen
Voor Style is de Vlaamse markt niet nieuw. Geert De Lange, Style-sales manager België, laat in een LinkedIn-post weten dat er inmiddels 300 STYLE draai- of freesmachines staan in Nederlandstalig België. Wesley Snoeck, STYLE servicemonteur, verzorgde eerder dit jaar de ingebruikstelling en de opleiding (zie foto) van de STYLE MC-500 freesmachine in Ieper.