Voorzitter Willeke Ketting van de Metaal Recycling Federatie (MRF) deed in Perscentrum Nieuwspoort een dringende oproep aan een aantal Tweede Kamerleden. Ze overhandigde een compacte lijst met voorstellen die de sector moet helpen bij het eenvoudiger en sneller realiseren van de circulaire economie.
De sector wijst op de noodzaak tijdig betrokken te worden bij de totstandkoming van nieuwe wet- en regelgeving. Metaalrecyclingbedrijven leveren een enorme bijdrage aan de klimaaten andere doelstellingen van het kabinet.
De MRF wil dat de overheid de juíste randvoorwaarden schept zodat metaalrecyclingbedrijven de ruimte krijgen om volledig bij te dragen aan de belangrijkste milieu- en klimaatdoelstellingen. Recycling draagt bovendien veel bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Jaarlijks wordt 7,5 miljard kilo aan schroot door Nederlandse metaalrecyclingbedrijven verwerkt tot grondstof voor nieuwe metalen. Dat bespaart ieder jaar ruim veertien miljard kilo CO2-uitstoot.
Bruikbare overschotten
Binnen Europa wordt ruim twintig miljard kilo meer schroot ingezameld dan door de Europese industrie kan worden ingezet. In ons land alleen al is dat overschot 2,5 miljard kilo. Dit circulaire staal kan volledig worden ingezet in de industrie en in de bouw. Ketting: ‘Wat onze ledenbedrijven dringend nodig hebben is minder regeldruk, een herziene afvalstoffenwet die het gebruik van secundaire grondstoffen stimuleert en een verplichting voor de industrie en de bouw om gerecyclede metalen in te zetten. Dus overheid, creëer die vraag!’
De belangrijkste punten in de brief met beleidsvoorstellen van de MRF zijn:
- Vervang voor gerecyclede grondstoffen het achterhaalde afvalstoffenbegrip uit de jaren 70 van de vorige eeuw door een ‘grondstoffen’status;
- Stimuleer de inzet van gerecyclede grondstoffen bij de productie van nieuwe
producten; - Zet in op design for recycling/re-use, zodat ook aan het einde van de levensfase
producten en de grondstoffen een nuttig volgend leven krijgen.
De directe toezegging van de Kamerleden dat vroegtijdig de MRF betrekken bij
beleidsvoorstellen en nieuwe regelgeving van belang is en de kennis van MRF in te zetten, is meteen een goede eerste stap, aldus de MRF.