Fabrikant reservedelen voor slachthuismachines verduurzaamt hogedrukpersen met Europese subsidie

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

‘Je hoeft niet altijd nieuwe machines te kopen om een duurzaamheidsslag te maken.’ Onder dit motto diende Nijhuis Group uit Winterswijk een subsidieaanvraag in bij het Europese EENergy-project. Met de middelen werden bestaande hogedrukpersen voor het vulkaniseren van rubber geïsoleerd en werd een energiebesparing van bijna dertig procent gerealiseerd. Nijhuis Group maakt onderdelen voor slachthuismachines en is actief op het gebied van rubber- en metaalbewerking.

De geïsoleerde hogedrukpers.

Carolien Nijhuis, eigenaar van Nijhuis Group uit Winterswijk, deed eind vorig jaar op social media een oproep aan alle mkb-bedrijven. ‘Maak gebruik van beschikbare subsidies! Het loont echt om te investeren in duurzaamheid. Met de juiste middelen kun je een enorme stap vooruit zetten.’

De onderneemster spreekt uit ervaring. Zelf diende ze twee aanvragen in in het kader van het Europese EENergy project, dat verduurzaming en energiebezuiniging bij mkb-bedrijven nastreeft. Dit jaar wordt het tweede initiatief uitgerold op het maakbedrijf, de installatie van zonnepanelen. Het eerste project, dat werd beloond met een subsidie van tienduizend euro, werd vorig najaar afgerond. Het betrof de isolatie van bestaande hogedrukpersen.

Deze hogedrukpersen worden gebruikt voor het vulkaniseren van rubber, een procedé dat nodig is voor de productie van vormdelen voor slachthuismachines, de specialisatie van het bedrijf. ‘De pers wordt heel warm, er komt dus veel energie bij kijken’, vertelt Nijhuis. Door de machines te isoleren heeft het bedrijf een energiereductie van dertig procent kunnen realiseren.

Energiecrisis en Suezkanaal

Dat energie-efficiëntie loont, ondervond Nijhuis Group drie jaar geleden. ‘Onze energieleverancier ging failliet, waarop er een nieuwe leverancier op het toneel verscheen en onze tarieven enorm stegen’, vervolgt de onderneemster.

Het is niet de enige averij die het bedrijf de voorbije jaren opliep. ‘Wij hebben veel van de mondiale corona en post-corona problematiek aan den lijve ondervonden. We hadden bijvoorbeeld goederen geblokkeerd zitten in het Suezkanaal; daarnaast hebben we twee maanden zonder grondstoffen gezeten door suppy chain problemen in Azië en we hebben de vraag na corona zien pieken om vervolgens weer razendsnel te zakken.’

Automatisatie in rubber

Ondanks de hectische en onzekere tijd heeft Nijhuis niet stilgestaan. Zo werd er vorig jaar ook geïnvesteerd in een snijmachine en twee robots. Deze worden ingezet voor het versnijden van ongevulkaniseerde materialen en de assemblage van de rubberen vormdelen die over de hele wereld verscheept worden. ‘Het gaat om veel seriematig werk, hetgeen goed te automatiseren is’, vertelt de onderneemster die in 2005 toetrad tot de eenmanszaak van haar vader, Nijhuis MiTech BV.

Anno 2025 telt de Nijhuis Groep 22 medewerkers en valt uiteen in Nijhuis MiTech en Ter Hart, een metaalbedrijf dat teruggaat tot 1845. ‘Door een stevige groei met Nijhuis MiTech waren we op zoek naar een grotere ruimte. Toen diende Ter Hart zich aan dat in een grote fabriekshal gevestigd was met ruimte voor beide bedrijven’, vertelt de onderneemster.

Synergie van metaalafdeling

Ter Hart is gespecialiseerd in de productie van machineonderdelen en constructies voor onder anderen de levensmiddelenindustrie en de waterzuivering. Daarnaast maakt het ook onderdelen en stukken die in de slachthuisindustrie gebruikt worden, waardoor er wel de nodige synergie is tussen de bedrijven. In tegenstelling tot het rubberbedrijf, zijn de automatiseringsmogelijkheden in de metaalverwerking beperkt, besluit Nijhuis. ‘We leggen ons toe op enkelstuks.’

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *