Buislaserspecialist ziet vraag in de markt en investeert in nieuwe buislaser

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Metaal Techniek Uden (MTU) nam in het derde kwartaal van vorig jaar een nieuwe Adige LT7 laser-buissnijmachines in gebruik. De vervangingsinvestering betekende een grote efficiëntieslag voor de toeleverancier die zo het aantal ploegen kon terugschroeven van twee naar één.

Installatie van de nieuwe Adige.

Eind oktober werd de Adige LT7 laser-buissnijmachines door Jan van Dam Group binnengereden in de werkplaats van Metaal Techniek Uden (MTU). ‘Sinds november is de machine in volle productie’, vertelt Jurgen Schepers, directeur van het metaalbedrijf in het Brabantse Uden. Hij geeft aan dat het om een vervangingsmachine gaat die in de plaats komt van een Adige buislaser uit 2010.

De nieuwe machine komt met een grote efficiëntieverbetering. ‘De omstelsnelheid is naar bijna nul gereduceerd en doordat het fibertechniek betreft in plaats van CO2 gaat het snijwerk ook veel sneller’, vertelt Schepers. Door deze optimalisatieslag heeft het bedrijf haar twee ploegensysteem kunnen afschaffen, waardoor het nu nog maar in een ploeg draait.

Schepers geeft aan dat de efficiency in het ploegensysteem soms te wensen overliet. ‘Buiten de kantooruren werd er vaak maar vijftig procent van de normale capaciteit gehaald.’ Dat had onder andere te maken met het feit dat er bij een storing van de machine niet adequaat ingegrepen kon worden omdat de verantwoordelijke kantoormedewerkers naar huis waren.

Differentiatie met toelevering

MTU werd elf jaar geleden opgericht als zusterbedrijf van Metaal Industrie Uden (MIU) dat 32 jaar geleden het levenslicht zag. MIU is een metaalbedrijf dat buisonderdelen, halffabricaten en kant-en-klare producten maakt voor distributiecentra, meubelfabrikanten en de bouwsector. ‘We merkten een steeds grotere vraag naar buislaserwerk en mijn vader heeft op een gegeven moment een Adige buissnijmachine aangeschaft met het plan ook voor derden te gaan buizen snijden’, vertelt Jurgen.

Als een van de eerste specialisten in buislaseren kende MTU een sterke groei waarop het machinepark werd aangevuld met twee extra Adige buissnijmachines, waaronder ook een LT8 waarmee buizen met een diameter van 240 mm gelaserd kunnen worden. Terwijl het buislaseren aanvankelijk op een afzonderlijke locatie in een huurpand plaatsvond, is MTU in 2019 verhuisd naar een eigen nieuwbouwpand naast MIU.

Tijdsbesparing in vervolgtraject

Alhoewel het aanbod aan buisenlaserbedrijven sterk is toegenomen, ziet MTU nog steeds een groei in de markt. ‘Veel bedrijven weten wel dat de buizenlasertechniek bestaan, maar weten niet hoe dat optimaal moet worden toegepast’, aldus Schepers, die aangeeft dat bij de juiste snijtechniek ook veel werk in het vervolgtraject bespaard kan worden, bijvoorbeeld in het lassen. ‘Denk aan vouwpunten, 6 kantgaten en man-vrouwverbinding.’

Laserbuiswerk uitgevoerd door MTU.

Verder geeft hij aan: ‘Ook blijft de investering om een goede buislaser neer te zetten voor veel van onze klanten te groot om zelf te doen. Een buislaser is namelijk niet alleen een nieuwe machine in je machinepark, maar het betreft een hele afdeling. Van programmering tot het ideale logistieke proces om de machine heen.’

Mazak platenlaser

Naast de Adige LT7 nam MTU vorig jaar ook een Mazak platenlaser in gebruik. ‘Op verzoek van klanten zijn we ook plaatwerk gaan aanbieden in 2020. Buislaseren is en blijft onze hoofdspecialiteit. Klanten weten ons te vinden voor het moeilijkere werk. Zo kloppen ook klanten, die zelf over laser-buissnijmachines beschikken, regelmatig bij ons aan.’

Door de sterke groei van MTU heeft het buizensnijwerk voor derden inmiddels de activiteiten van het zusterbedrijf MIU overschreven. ‘Maar de combinatie van beide bedrijven biedt veel voordelen’, aldus Schepers. ‘Bij MIU is het werk iets flexibeler en kan je wat schuiven in de productie, terwijl je in de toeleverantie korter op de bal moet spelen. Hierdoor kunnen we de werkdruk op het bedrijf beter verdelen.’

Ook bij MIU staan de ontwikkelingen niet stil. Het metaalbedrijf nam vorig jaar een lasrobot van ROBwelding in gebruik voor seriematig werk waardoor de handlassers zich kunnen bezighouden met enkelstuks. De metaalbedrijven hebben samen zo’n dertig mensen op de loonlijst en het machinepark bestaat verder ook uit een poedercoatlijn waardoor het kant-en-klare producten kan afleveren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *