Nieuwe regeling biedt uitweg bij netcongestie

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bedrijven die hun plannen voor groei of verduurzaming niet kunnen uitvoeren door het volle stroomnet, kunnen sinds 1 april gebruikmaken van een nieuwe subsidieregeling van de overheid. De regeling moet ondernemers helpen om toch stappen te zetten, zonder eerst te hoeven wachten op een zwaardere aansluiting. Het kabinet stelt hiervoor 62 miljoen euro beschikbaar.

Foto: Vectorjuice / Freepik

Hoewel het stroomnet technisch gezien niet continu overbelast is, ontstaan er vooral knelpunten tijdens piekmomenten. Dat zijn de uren waarin huishoudens en bedrijven tegelijk veel elektriciteit gebruiken, meestal tussen 16.00 en 21.00 uur. In die perioden kan de netcapaciteit lokaal te beperkt zijn om extra grootverbruik aan te kunnen.

Voor veel bedrijven betekent dit dat ze niet kunnen uitbreiden of verduurzamen zoals gepland. Ze komen op een wachtlijst terecht bij de netbeheerder. Omdat het verzwaren van het net tijd kost, wil het kabinet bedrijven nu helpen om slimmer gebruik te maken van de bestaande capaciteit.

Advies en investeringen via de Flex-e regeling

De nieuwe Flex-e regeling biedt subsidie voor advies én investeringen. Bedrijven met een aansluiting vanaf 100 kilowatt op het midden- of hoogspanningsnet kunnen daarmee deskundigen inschakelen die ter plekke onderzoeken welke aanpassingen mogelijk zijn. Denk aan het slim aansturen van installaties om verbruik tijdens piekuren te vermijden, het opslaan van energie op het eigen terrein of het afsluiten van een ander type contract met de netbeheerder.

De overheid vergoedt maximaal de helft van de kosten voor het adviestraject. Bedrijven kunnen daarnaast ook subsidie aanvragen voor investeringen die voortkomen uit het advies. Hiervoor geldt een vergoeding tot 35 procent van de kosten, met een maximum van 300.000 euro.

Subsidie gekoppeld aan flexibel stroomverbruik

Om in aanmerking te komen voor de regeling, moet het bedrijf kunnen aantonen dat de voorgestelde oplossing het stroomnet tijdens piekuren niet zwaarder belast. Een flexibel contract met de netbeheerder is daarbij verplicht. Zo moet worden voorkomen dat de subsidie juist leidt tot extra druk op het net.

De regeling loopt tot en met 15 oktober 2025 en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van RVO staat meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie.

Structurele uitbreiding blijft nodig

Het kabinet benadrukt dat deze maatregel aanvullend is op de structurele aanpak van netcongestie. In heel Nederland wordt gewerkt aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet, maar dat vergt tijd. Door op korte termijn meer ruimte te creëren binnen het bestaande netwerk, hoopt de overheid ondernemers toch vooruit te helpen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *