Nederland staat voor grote uitdagingen, onder andere op het gebied van veiligheid en de weerbaarheid van onze economie en samenleving. ‘In de Voorjaarsnota neemt het kabinet een aantal verstandige maatregelen, maar er moet meer gebeuren’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. De ondernemersorganisaties verwachten van het kabinet dat het zo snel mogelijk komt met oplossingen voor de industrie en het stikstofprobleem.

De industrie staat zwaar onder druk, door een ongelijk speelveld met onze buurlanden, onder andere op het gebied van de energieprijs. Nederland heeft dit zelf veroorzaakt. Het gevolg is dat productie wordt afgeschaald, bedrijven sluiten en investeringen uitblijven. Terwijl we de sector meer dan ooit nodig hebben, voor onze weerbaarheid in de snel veranderende geopolitieke situatie en om zelf de producten te kunnen maken die we nodig hebben. En voor onze welvaart en werkgelegenheid: er zijn twee miljoen banen aan verbonden.
De premier heeft laten weten dat het kabinet binnenkort met plannen komt om de industrie in Nederland te behouden. Het is belangrijk dat die plannen er ook echt heel snel komen want de tijd dringt.
Het is daarnaast jammer dat er zeshonderd miljoen uit het klimaatfonds wordt gehaald. Omdat de investeringsopgave om te verduurzamen voor bedrijven heel groot is. De groene investeringen staan al onder druk door het ongelijke speelveld, zo stellen de ondernemersorganisaties.
Stikstof
Grote haast moet er volgens de partijen ook worden gemaakt met de stikstofplannen. ‘Nederland zit al jaren op slot, en sinds december is dat verergerd. We verwachten dat het kabinet hier snel knopen over doorhakt. En met een juridisch houdbaar pakket komt zodat vergunningen voor onder andere woningbouw weer los komen. Het is een goede zaak dat het kabinet in deze tijd van geopolitieke spanningen een miljard euro extra uittrekt voor defensie en zeventig miljoen euro voor het versterken van maatschappelijke weerbaarheid.’
Lasten
De ondernemersorganisaties vinden het positief dat er in de financiële dekking van de Voorjaarsnota geen grote, onverwachte tegenvallers staan die bedrijven sterk raken. Niettemin gaan voor sommige sectoren de lasten omhoog en stijgt de Aof-premie (arbeidsongeschiktheidsfonds) met 225 miljoen euro. Een stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid is essentieel voor ons ondernemingsklimaat.
Fiscale regeling voor start- en scale-ups
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met de aanpassing van de fiscale regeling voor start- en scale-ups om nieuw talent aan te trekken en bestaande medewerkers langer aan zich te binden. Dankzij deze medewerkersparticipatieregeling kunnen jonge bedrijven hun medewerkers belonen met aandelenopties. De ondernemingsorganisaties maken zich hier al jaren hard voor en het is goed dat het kabinet aan deze wens van de sector tegemoetkomt.
WIA
Het kabinet trekt extra geld uit voor de uitvoeringsproblematiek in de WIA; deels voor het herstellen van door UWV foutief vastgestelde uitkeringen, deels voor het doorvoeren van maatregelen bij sociaal-medisch beoordelen. Het is noodzakelijk dat dit nu gebeurt, maar het mag niet leiden tot uitstel van de zoektocht naar een structurele oplossing, aldus de ondernemersorganisaties.
Minimum jeugdloon
De aangekondigde verhoging van het jeugdloon met gemiddeld twintig procent in 2027 heeft in sommige sectoren flinke impact op de loonkosten en daarmee ook de (boodschappen)prijzen. De ondernemersorganisaties benadrukken dat sociale partners zelf afspraken maken in cao’s om ervoor te zorgen dat jongeren vanaf 18 jaar met een afgeronde opleiding van hun loon kunnen rondkomen. Voor de overgrote meerderheid van de jongeren geldt echter dat zij scholier of student zijn met een bijbaantje.