TNO, Syntens en Aannemersfederatie Nederland hebben besloten nauw samen te werken om de innovatiekracht van kleine en middelgrote aannemers een forse impuls te geven. De organisaties tekenden daarom vandaag het Innovatiepact.
Speerpunt in deze samenwerking is een betere benutting van automatisering, om de faalkosten en de administratieve lasten terug te dringen. Maar ook het verbeteren van de logistiek op en rond de bouwplaats en het versterken van de samenwerking in de bouwkolom zijn belangrijke pijlers.
Door de lage marges, focus op prijs en te eenzijdige aandacht voor capaciteit heeft het systematisch innovatief denken in de bouwkolom nog steeds geen topprioriteit. Ook factoren als conservatisme, de strakke hiërarchische lijnen en wantrouwen tussen de opeenvolgende schakels, beperken de mogelijkheden voor veel aannemers om in innovatie te investeren.
Met deze samenwerking met Syntens en TNO beoogt Aannemersfederatie Nederland de positie van het mkb in de bouw te versterken door bewustwordingsprogramma’s op het gebied van innovatie en door brede toepassing van bestaande en nieuwe technieken.
De efficiencyverbeteringen die hiervan het resultaat zijn, leiden tot lagere kosten en daardoor tot meer investeringsruimte. Daarnaast zullen over het hele land cursussen worden gegeven om de kwaliteit van het ondernemerschap op een hoger plan te brengen.
Dit laatste is een vorm van risicospreiding die in de komende jaren hoge prioriteit verdient. Op dit moment zijn nog te veel mkb-bedrijven te afhankelijk van een handjevol opdrachtgevers.